upućen na usvajanje

Što donosi 'Pregled obrane'

Vijesti / Flash | 23. 11. 2016. u 15:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) usuglasilo je i načinilo dokument "Pregled obrane'' koji će danas biti upućen Predsjedništvu BiH na usvajanje.

Radi se o strateškom dokumentu koji je načinjen na temelju Smjernica koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH, a kojim se definira vizija Oružanih snaga BiH (OSBiH) za naredno desetogodišnje razdoblje.

Sastavni dio ovog dokumenta su Plan modernizacije OSBiH i odluka kojom je predviđeno smanjenje broja lokacija perspektivne nepokretne vojne imovine sa 63 na 57, odnosno smanjenje brojnog sastava OSBiH s 10.000 na 9.200 pripadnika i aktivne rezerve s 5.000 na 4.600...

Iskoraci

Istaknuto je to danas u pauzi dvodnevne Godišnje pregledne konferencije o temi "Aktualno stanje u sektoru obrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine'', koja je u organizaciji Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), počela rad u Sarajevu.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za obranu i sigurnost PSBiH Sifet Podžić novinarima je kazao da su tijekom 2016. napravljeni značajni iskoraci u sektorima obrane i sigurnosti, a posebno na planu ostvarivanja pretpostavki za aktivaciju MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u) u aktualnom mandatu, pri čemu je podsjetio na značaj dokumenta Pregled obrane, te knjiženje perspektivne nepokretne vojne imovine.

Istaknuo je da je u istom razdoblju napravljen značajan pomak na uništavanju viškova naoružanja i nestabilnog streljiva i unaprijeđen sustav javnih nabavki u Ministarstvu obrane BiH, te poboljšano stanje opremljenosti na planu deminiranja i ostvaren viši stupanj spremnosti OSBiH u pogledu pružanja pomoći civilnim strukturama u slučaju izvanrednih prilika.

U osvrtu na sektor sigurnosti, Podžić je pohvalio angažman ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na planu koordinacije policijskih agencija na svim nivoima, uz opasku da bi bilo dobro da se u tom kontekstu postigne politički konsenzus o potrebi jačanja subordinacije u sustavu sigurnosti.

Zadovoljstvo postignutim izrazila je i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, ocijenivši da Pregledna konferencija svjedoči o čvrstoj vezi izvršne i zakonodavne vlasti kao kontrolirajućeg i usmjeravajućeg faktora na planu boljeg implementiranja obveza u sektorima obrane i sigurnosti, dovodeći to u kontekst približavanja BiH euroatlantskim integracijama.

Knjiženje vojne imovine

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s knjiženjem perspektivne nepokretne vojne imovine, Pendeš 'se ogradila' od komentiranja sudske odluke u vezi s lokacijom u Han-Pijesku (Apelacijsko vijeće Suda BiH), podsjećajući, istovremeno, da su u posljednjih godinu i po uknjižene 24 vojne lokacije na području FBiH te da se taj proces nastavlja.

U pogledu stavova iz RS-a u vezi s knjiženjem vojnih lokacija, pojasnila je da se uz probleme političke naravi javljaju i problemi funkcionalne/tehničke naravi u procesu uknjižbe, "jer za veliki broj lokacija (oko 20) stanje na terenu, katastru i u gruntovnici nije jednako“.

U istom kontekstu, Pendeš je kazala da postoji politički konsenzus u vezi s potrebom aktiviranja MAP-a kao koraka k unapređenju reformskih procesa i uvođenja standarda, te da to pitanje treba razlikovati od ulaska BiH u članstvo NATO-a.

Referirajući se u vezi s pitanjem knjiženja vojnih lokacija na državu BiH, odnosno stavom RS-a u tom kontekstu, prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za obranu i sigurnost PSBiH Borislav Bojić naveo je da je pitanje imovine u zakonodavstvu BiH jasno definirano, te "da je to imovina RS-a koja nesporno može biti stavljena na raspolaganje OSBiH za njihove potrebe“.

Suglasio se sa stavom o tome da treba razlikovati MAP i NATO, rekavši da je ulazak u članstvo NATO-a bez Srbije za srpski narod i RS potpuno neprihvatljivo, s obzirom na to da ja Srbija garant Daytonskog mirovnog sporazuma, te imajući u vidu balans u pogledu količina naoružanja.

Dodao je da je unapređenje standarda koji proistječu iz MAP-a prihvatljivo.

Uz zadovoljstvo iskazano u povodu dosadašnje debate sudionika Pregledne konferencije, druga zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za obranu i sigurnost PSBiH Borjana Krišto, ocijenila je značajnim elaboracije stanja koje se tiču sigurnosti i stabilnosti BiH i njenog europskog i euroatlantskog puta.

Zadovoljavajuće stanje u OSBiH

Izdvojila je pitanja koja se tiču ljudskih resursa, kapaciteta MOBiH i OSBiH, te plana modernizacije i prioriteta na tom planu, uz uvjerenje da će se iznaći odgovarajuća rješenja da bi se usvojio "Pregled obrane'', aktivirao MAP, te BiH pristupila integracijama u skladu s ranije iskazanim aspiracijama.

Načelnik Zajedničkog zapovjedništva OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč ocijenio je zadovoljavajućim stanje u OSBiH, naglašavajući da je u proteklom razdoblju nastavljeno uspješno i pravodobno realiziranje svih zadaća u skladu s misijom i ulogom OSBiH, posebno na planu obuke i izvođenja vojnih vježbi te sudjelovanja u sklopu mirovnih misija u svijetu (Afganistan, Kongo, Mali), kao i u oblasti deminiranja, uništavanja viškova naoružanja i potpore civilnim strukturama.

Ocijenio je da modernizacija i opremanje OSBiH moraju biti u fokusu aktivnosti u narednom razdoblju, a radi očuvanja dostignutog nivoa i unapređenja svih segmenata djelovanja.

Na konferenciju, čiji je cilj sagledavanje aktualnog stanja u obrambenom i sigurnosnom sektoru BiH, pozvani su čelnici Ministarstva obrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Oružanih snaga BiH, policijskih agencija iz sastava Ministarstva sigurnosti BiH, predstavnici PSBiH, predstavnici entitetskih komisija za sigurnost, relevantni stručnjaci iz drugih ministarstava i agencija, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima obrane i sigurnosti.

Od sudionika Pregledne konferencije očekuje se da, u skladu s programom konferencije prezentuju trenutno stanje u institucijama koje predstavljaju, probleme s kojima se susreću u radu, kao i planove aktivnosti za naredni period.

Konferencija nastavlja rad elaboriranjem stanja u sektoru obrane i drugim agencijama i institucijama čiji rad nadzire Zajednička komisija za obranu i sigurnost PSBiH, a za sutra je planirana prezentacija rada Ministarstva sigurnosti BiH i sigurnosnih/policijskih agencija, te obraćanja predstavnika međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija, kao i donošenje zaključaka, relevantnih za planiranje aktivnosti u narednoj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close