Kamera, ide

Što snimaju sigurnosne kamere u Mostaru?

Vijesti / Flash | 26. 02. 2016. u 11:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurnosne kamere, koje su u listopadu 2014. godine postavljene na mostarski Španjolski trg, s ciljem povećanja razine sigurnosti građana i javnog reda i mira, su potpuno nefunkcionalne, piše Dnevni list navodeći kako niti jedan slučaj razbojništva ili vandalizma koji se zadnjih godinu dana događao u središnjoj gradskoj zoni, uz pomoć kamera nije otkriven.

Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ-a je na otvorenju novoopremljenog Operativnog centra Policijske uprave Mostar, u listopadu 2014., kada je u rad pušteno 10 kamera od planiranih 76, i to na lokacijama: Tekija, M-17, dvije kamere na Španjolskom trgu i dvije na Balinovcu, izjavio kako je postavljanje videonadzora na mostarskim ulicama korak koji će poboljšati javni red i mir u gradu.

''Radi se o sustavu videonadzora koji se u ostalim općinama HNŽ-a pokazao vrlo učinkovitim, kao na primjer u Čapljini. Uvjeren sam da će ovaj sustav doprinijeti u mnogim stvarima, a posebno kada je riječ o redu i miru na ulicama i sigurnosti građana i njihove imovine'', kazao je ranije Bevanda.

Vrijednost 76 kamera se procijenila na 70 tisuća maraka. Trebale su biti postavljene u svim mostarskim glavnim ulicama, kao i na trgovima i izlazima iz grada, čime bi se automatski trebala pokrivati i prigradska područja, koja su zasigurno najugroženija.

Kamere su, prema riječima Ljudevita Marića glasnogovornika MUP-a HNŽ-a, postavljene na mjestima gdje je ranije počinjeno najviše kaznenih djela ali samo u prometu.

''Kamere na Španjolskom trgu su postavljene radi velikog broja nesreća u kojima bi stradali pješaci. To mjesto je jako ugroženo što se tiče prometa i kamere su tu postavljene u svrhu kontroliranja uzroka i smanjenja broja prometnih nesreća'', kazao je jučer za Dnevni list Marić, dodajući kako fundus kamere pokriva samo raskrižje kod Gimnazije Mostar.

Španjolski trg je stalno okupljalište vandala, pa su tako na meti klupe koje su u potpunosti uništene. Većina klupa je razvaljena, a na pojedinim se uopće više ne može sjediti, jer su grede iščupane i odvaljene. Marić je dodao kako policijski službenici patroliraju Španjolskim trgom ali da se vandalski činovi često događaju u kasnim noćnim sata kada nema očevidaca.

''Vandalizam se vrši u noćnim satima kada na ulicama i trgovima nema prolaznika. Ukoliko uočimo počinitelja, onda podnosimo sankcije predviđene zakonom. Sve ovisi da li se radi o kaznenom djelu ili prekršaju. Pod kazneno djelo spada veća šteta prema javnoj imovini i tu su kazne veće'', kazao je Marić.

Draženko Miletić, bivši načelnik PU Mostar je ranije izjavio da će nakon testne faze u uporabu biti postavljeno i ostalih 66 kamera na 52 lokacije.

''Nakon testne faze planiramo nadograđivati naš sustav jer je, po svemu sudeći, od velike koristi za sigurnost građana. Osim kamera, postavljeni su i određeni čitači registracijskih pločica i na taj način ćemo lakše doći do počinitelja prekršaja u prometu'', rekao je ranije Miletić.

Dnevni list podsjeća kako se na Rondou se u lipnju 2015. godine dogodila pucnjava u popodnevnim satima pred više desetina ljudi. Počinitelji koji su odjurili prema Španjolskom trgu nikada nisu pronađeni (njihova imena nikada nisu objavljena). Tada je iz policije rečeno kako rezolucija na postavljenim kamerama nije dovoljna kako bi se lica počinitelja mogla jasno vidjeti. Obzirom kako su kamere postavljene u svrhu veće sigurnosti građana i poboljšanja javnog reda i mira u gradu njihova svrha je, pokazalo je iskustvo, i te kako upitna.

Kopirati
Drag cursor here to close