Radni skup

Što su eksperti zaključili oko oduzimanja imovine pribavljene kaznenim djelom?

Radni skup eksperata organiziran je u Beogradu u okviru projekta "Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu putem jačanja regionalne suradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom“.
Vijesti / Flash | 30. 12. 2021. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Radni skup u Beogradu 

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom priopćila je da je direktor agencije Vinko Jakić prisustvovao radnom skupu eksperata o standardiziranom prikupljanju sveobuhvatne statistike o oduzimanju imovine pribavljene kaznenom djelom koji je održan u Beogradu.

Ovaj skup je organiziran u okviru projekta "Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu putem jačanja regionalne suradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom“

Projekt implementiraju AIRE Centar u suradnji s Regionalnom Antikorupcijskom inicijativom uz financijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, i glavna projektna aktivnost obuhvaća uspostavljanje regionalne platforme o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, organiziranje konferencija, obuka i bilateralnih sastanaka, kao i jačanje kapaciteta za prikupljanje, analizu i distribuciju statistike.

Regionalni projekat o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom će se usredsrediti na regionalnu suradnju i podrazumijevati unapređenje programa za jačanje kapaciteta namijenjenih ključnim institucijama, poticanje regionalne i međunarodne suradnje, praćenje djelotvorne primjene mjera oduzimanja imovinske koristi i promoviranje pozitivne prakse u procesu oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom.

Iz agencije su naveli da su ovom skupu, koji je održan od 27. do 29. prosinca, prisustvovali i predstavnici Visokog sudskog i tužiteljskim vijeća Bosne i Hercegovine, Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srbije, Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom - Ministarstvo pravde Republike Srbije i Agencije za upravljanje oduzetom imovinom - Ministarstva pravde Republike Srpske.

Zaključci koje je predložila Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, a koji se odnose na harmonizaciju važećih propisa i sudske prakse u oblasti oduzimanja nezakonito stečene imovine kaznanim djelom, blagovremeno uključivanje agencije u planiranje, odlučivanje i izvršenje odluka o privremenom i trajnom oduzimanju, te nesmetan pristup bazama podataka o svim vidovima imovine građana, bit će uvršteni u listu zajedničkih zaključaka sa sastanka, priopćeno je iz ove agencije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close