Mladi i politika

Što zanima naše mlade: Srednjoškolci u Parlamentu postavljali pitanja političarima

Vijesti / Flash | 18. 11. 2016. u 14:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednjoškolcima iz Sarajeva ukazano je prilikom današnje posjete Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine na koji način mogu utjecati na donošenje propisa iz nadležnosti ovog parlamenta.

Osim što, kao i ostali građani, mogu kontaktirati službene mail adrese zastupnika i izaslanika ili probleme kandidirati putem nevladinih organizacija, njihovi predstavnici mogu direktno nazočiti zasjedanjima parlamentarnih tijela u čijem je resoru zaštita mladih, kao što su komisije za mlade i ljudska prava, te na taj način uticati na delegiranje određene problematike, rekla je gostima članica Komisije za ljudska prava i slobode Emina Mutap, izaslanica u Predstavničkom domu.

Ovaj dijalog srednjoškolaca i predstavnika Parlamenta upriličen je uz podršku Misije OSCE-a tijekom 'Dana otvorenih vrata' organiziranih povodom 20. godišnjice konstituiranja najvišeg zakonodavnog tijela Federacije BiH.

Susret je koncipiran u formi pitanja-odgovora, a osim Emine Mutap, gostima je odgovarao tajnik u Domu naroda Izmir Hadžiavdić nakon što ih je šef u Uredu tajnika Ivan Buda upoznao o strukturi i načinu funkcioniranja Federalnog parlamenta te procedurama donošenja zakona i drugih akata.

Pitanja su bila raznolika, a najviše su se odnosila na probleme koje ovu generaciju mladih muče prilikom završetka srednje škole i upisa na fakultete. Njima je dodatno opterećenje polaganje eksterne mature pored maturskog rada, i to u razdoblju kad ih čekaju još prijemni ispiti na visokim školama. Muči ih i osjećaj da su neki među njima diskriminirani jer polaganja eksterne mature nije obaveza u svim županijama.

Emina Mutap i Izmir Hadžiavdić pojasnili su gostima da obrazovanje nije u nadležnosti federalnog, već županijskog nivoa te ih uputili na načine kontaktiranja tih adresa, ali i kazali da je uistinu bespredmetno postavljati toliko barijera učenicima u završnici srednjeg i na početku visokoškolskog obrazovanja.

Mladi su postavili i niz pitanja o (ne)poštivanju ljudskih prava, a željeli su, naprimjer, znati i kako, odnosno kada će u Federaciji BiH doći do ukidanja kantona i entiteta u državi te kada će zakoni propisati obvezno glasovanje na izborima "kako bi napokon došlo do promjena u ovom društvu".

Jedno od brojnih drugih pitanja je bilo da li zakonodavstvo dozvoljava istospolne brakove, kao i da li se može spriječiti diskriminacija koju u određenim situacijama i sredinama doživljavaju žene pod hidžabom.

Bilo da su zadovoljni odgovorima ili ne jer rješavanje mnogih njihovih pitanja nije iz domena Federalnog parlamenta, učenici su kazali da usprkos uvriježenom mišljenju o pasivnosti mlade generacije, oni itekako žele uticati na vlastitu budućnost i društvena zbivanja.

S predstavnicima Federalnog parlamenta razgovarali su u ovoj prilici učenici trećih razreda Gimnazije "Obala" u Sarajevu i Srednje mašinske škole, a prema oficijelnoj najavi, jedan od ciljeva posjete je bio - motivirati učenike da sudjeluju u izbornim procesima.

Kopirati
Drag cursor here to close