S Čovićem u Bruxellesu

Stoltenberg: BiH mora na Summitu 2016 trasirati put ka članstvu u NATO

Vijesti / Flash | 08. 12. 2015. u 19:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se danas u Bruxellesu s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, javlja Agencija Anadolija.

Tijekom sastanka, dvojica čelnika su razgovarali o jačanju suradnje u oblasti obrane, provođenju reformi kao i o zajedničkim sigurnosnim izazovima.

Čović je istaknuo da dvadeset godina poslije Daytona u Bosni i Hercegovini postoje jasni pokazatelji nastojanja da se intenziviraju reforme u svim sferama, što uključuje i ispunjenje Talinskog uslova za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

"Suradnja Oružanih snaga BiH s NATO-om je intenzivna i pokazuje značajan napredak, koji je potvrđen uspješnim i kontinuiranim sudjelovanjem u NATO operacijama, čime OS BiH daju doprinos uspostavi mira u svijetu", navodi se u priopćenju Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Čović je također, kao dodatni poticaj, naveo i posljednje zaključke Predsjedništva BiH, koji nedvojbeno potvrđuju opredijeljenost BiH da potpuno ispuni sve uvjete za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u.

Stoltenberg je zahvalio predsjedavajućem Čoviću za sve što Bosna i Hercegovina, i njene Oružane snage, čine na planu sudjelovanja u brojnim aktivnostima i programima NATO-a.

"Pozdravio je i podržao pozitivne pomake Bosne i Hercegovine istaknute na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova NATO saveza, održanog u Bruxellesu, na ispunjenju svih preduvjeta za MAP, te izrazio nadu da će se na NATO summitu, koji će biti održan u srpnju 2016. godine, Bosni i Hercegovini trasirati put za dalje korake ka punopravnom članstvu u NATO savezu", navodi se u priopćenju.

Čović je zahvalio za dosadašnju podršku i prijateljske riječi, te istaknuo da će BiH i dalje nastaviti unapređivati svoje institucije i svoju efikasnost, u smislu izgradnje kredibilne članice za priključenje europskim i euroatlantskim integracijskim procesima.

Kopirati
Drag cursor here to close