Pripreme

Suđenje za zločine u Čapljini počinje u studenom

Vijesti / Flash | 05. 10. 2015. u 21:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja za zločin počinjen u Čapljini, Tužiteljstvo BiH je najavilo saslušanje 32 svjedoka.

"U ovom postupku Tužiteljstvo planira saslušati 32 svjedoka, jednog vještaka, te uložiti 165 materijalnih dokaza. Nijedan od ovih svjedoka nema mjere zaštite niti su ih tražili", kazala je Vedrana Mijović, tužiteljica Tužiteljstva BiH.

Ona je naglasila je da ovi svjedoci nisu imali mjere zaštite niti u Haagu niti u postupcima pred sudovima u BiH.

Za zločine nad civilima počinjene u Čapljini optuženi su Nikola Zovko, bivši načelnik Policijske stanice (PS) Čapljina, Petar Krndelj, zapovjednik te stanice, Krešo Rajič, zapovjednik voda Vojne policije, i Ivica Čutura, aktivni policajac i rukovoditelj sektora u Domanovićima.

Na teret im je stavljeno da su u razdoblju od 19. do 28. srpnja 1993. godine počinili ubojstva, te nečovječno postupali, mučili i nanosili ozljede civilima bošnjačke nacionalnosti.

Irena Pehar, braniteljica optuženog Zovke, kazala je da će se o prijedlogu za saslušanje svjedoka, vještaka, te materijalnim dokazima izjasniti nakon završetka iznošenja dokaza Optužbe. Pehar je tražila da svjedoci koji su posebno interesantni Obrani budu unakrsno saslušani na posebnom terminu.

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da zbog ekonomičnosti i troškova postupka neki svjedoci neće moći biti pozivani dva puta. Suzana Tomanović, braniteljica Krndelja, kazala je da će joj biti potrebno pet sati za unakrsno ispitivanje vještaka.

"Obrana Kreše Rajiča će se koristiti dokazima Tužiteljstva, ali ostavljamo mogućnost da predložimo svoje dokaze nakon provođenja dokaza Optužbe", rekao je Vahid Čamdžić, branitelj Rajiča. Branko Karadeglić, branitelj Čuture, naveo je da će imati deset svjedoka, te da će dva ili tri svjedoka moći biti saslušana na jednom ročištu.

Početak suđenja bit će naknadno zakazan, a predsjedavajuća Kreho je to najavila za studeni, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close