pristup informacijama

Sve bh. institucije moraju povećati transparentnost

Vijesti / Flash | 27. 10. 2015. u 15:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadužene su sve institucije Bosne i Hercegovine da unaprijede komunikaciju s korisnicima informacija, kao i da periodično rade stručne analize zadovoljstva korisnika informacijama koje im institucije BiH pružaju o svom radu.

Analiza je pokazala da efikasno ostvarivanje prava na pristup informacijama zahtijeva određene izmjene i dopune postojećih propisa, kako u pogledu usuglašavanja s drugim zakonima, tako i u pogledu preaktivnog pristupa ostvarivanju prava na pristup informacijama.

U Izvještaju se navodi da su, od ukupno 2.887 primljenih zahtjeva za pristup informacijama u skladu sa Zakonom u 2014. godini, institucije BiH dozvolile pristup informacijama za 2.500 zahtjeva, odnosno za 87 posto zahtjeva.

Upitnik za prikupljanje podataka o transparentnosti rada i slobodi pristupa informacijama je poslan na e-mail adrese 74 institucije koje su u 2014. godini financirane iz proračuna institucija BiH. Popunjene upitnike je dostavilo 69 institucija, dok pet institucija nije odgovorilo na upitnik, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close