Formiranje vlasti

Sve stalo zbog prevelikih zahtjeva između SDA i DF-a

Vijesti / Flash | 10. 12. 2014. u 07:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na terenu ima malih problema, u smislu da ima prevelikih zahtjeva s obje strane. To pokušavamo riješiti i sve iskoordinirati, a o tome je bilo najviše govora između Komšića i Izetbegovića. Dali smo smjernice na terenu šta se treba raditi da bi se vlast u skupštinama što prije formirala'', rekao je za Dnevni avaz Sifet Podžić, glavni tajnik DF-a.

Potvrdio je da su čelnici SDA i DF-a Bakir Izetbegović i Željko Komšić jučer u zgradi Predsjedništva BiH održali sastanak na kojem je bilo govora o konstituiranju županijskih skupština i da je sastanak održan kako bi se koordinirale neke stvari sa SDA.

S druge strane, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je za Avaz kako formiranje vlasti na županijskim razinama, a kasnije i u Federaciji BiH, ovisi isključivo od SDA i DF-a, jer se čeka na njihov dogovor.

''Izetbegović mi je obećao da će s Komšićem sve riješiti do srijede. Oni su nama bitni za Mostar i središnju Bosnu, tako da čekamo dogovor ove dvije stranke, točnije problem njihove raspodjele odnosa i dužnosti. Od njih sve zavisi. Izetbegović je uzeo na sebe da će sve dogovoriti. Ostavili smo da posljednji rok budu srijeda ili četvrtak'', rekao je Čović.

Pojasnio je kako je vrlo važno da se SDA i DF što prije dogovore kako bi bio konstituiran Dom naroda Parlamenta FBiH, kazavši da HDZ BiH nema ništa s bošnjačkim ministrima.

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA te član izaslanstva koje sudjeluje u stranačkim pregovorima, potvrdio je kako još teku pregovori.

''Još dogovaramo strukture parlamentarne većine. Sve ovisi od županije do županije. Taj proces je u tijeku'', rekao je Genjac dodavši kako rade na tome da proces bute što prije priveden kraju.

Inače, od deset županija vlast je, kako sada stvari stoje, moguće formirati samo u Zapadnohercegovačkoj županiji, gdje većinu čini HDZ BiH, dok je još nepoznato tko će činiti vlast u ostalim županijama.

Kopirati
Drag cursor here to close