Prešao granicu

Svećenik opasan za Crnu Goru prešao u BiH

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 08:40 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svećenik Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić napustio je Crnu Goru, nakon odluke crnogorskog MUP-a o protjerivanju, jer, kako je obrazloženo, predstavlja "prijetnju po nacionalnu sigurnost". Džomić je u nedjelju u podne uzeo rješenje MUP-a, a sinoć oko 21 sat automobilom je krenuo iz Podgorice prema Nikšiću i graničnom prijelazu Ilino brdo sa BiH.

Izvor iz policije potvrdio je za crnogorske medije da je Džomić napustio Crnu Goru sinoć u 22:23 sati na prijelazu Ilino brdo. Džomić je rekao jučer novinarima da će se vratiti u Crnu Goru čim Upravni sud usvoji njegovu žalbu na odluku MUP-a.

"S ciljem izvršenja rješenja i poštovanja pravnog poretka izaći ću iz Crne Gore i ući u BiH, otadžbinu (crnogorskog ministra unutarnjih poslova) Raška Konjevića. Imam određenih obaveza, a dalje ću prema prilikama i situaciji", rekao je Džomić pred polazak na put.

Izvor iz crnogorske Vlade tvrdi da bi policija mogla zabraniti Džomiću ulazak u Crnu Goru i ukoliko Upravni sud prihvati žalbu, koja bi mu omogućila dozvolu za privremeni boravak. Isti izvor navodi za crnogorske medije da se, prema Zakonu o strancima, može zabraniti ulazak u zemlju ukoliko to zahtijevaju razlozi nacionalne sigurnosti, javnog poretka ili javnog zdravlja.

To znači da bi Džomić morao pred sudom pokrenuti novi postupak da bi dokazao kako ne predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost. MUP Crne Gore donilo je odluku da Džomić napusti zemlju na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu sigurnost da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost, prenosi agencija Srna.

Crkveni odbor Crkvene općine podgoričke apelirao je jučer na sve relevantne institucije i razumne ljude od uticaja u crnogorskom društvenom životu da učine što je u njihovoj moći da bi se odmah prekinulo sa progonom podgoričkog svećenika protojereja Velibora DŽomića i cjelokupnog pravoslavnog svećenstva.

Kopirati
Drag cursor here to close