tuga

Svijet nemoćan: Aleppo kao Auschwitz modernoga doba

Vijesti / Flash | 20. 08. 2016. u 10:10 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potresna sudbina sirijskog dječaka Omrana (5) i njegove sestre, koji su spašeni iz ruševina grada Alepooa nakon bombardiranja stambenih četvrti, postaje još jednim simbolom nemoći svijeta da zaustavi rat i krvoproliće u Siriji.

Nakon ovakvih tragičnih događaja u kojima stradaju civili, svaka od zaraćenih strana odmah se ogradi kako oni ne gađaju civilne ciljeve (bolnice, škole, vrtiće, stambene zgrade), tako da se na kraju može jedino zaključiti kako su civili gađali sami sebe.

"Moj sin, njegova žena i njihovo četvoro djece upravo su sjedili za večerom. Onda je jedan avion napao kuću. Svi su bili ozlijeđeni, posvuda je bio mrak i prašina", ispričao je kasnije dječakov djed, Mohamad Ali Omraya Daqneesh (61).

Gotovo sat vremena bili su ispod rusevina, kazao je, budući da se civilna zaštita nikako nije uspijevala probiti do njih. Nakon što su ih na koncu ipak uspjeli spasiti ispod ruševina, čitava se zgrada srušila.

"Neki su nam ljudi ponudili pomoć, kako bismo se izvukli iz Aleppa i otišli u Europu. Ali, mi ostajemo ovdje, ne želimo nikuda iz grada", napominje Omranov djed Mohamad Ali Daqneesh.

Svaki dan na desetine Omrana

Napadi i borbe nisu, međutim, svakodnevnica samo grada Aleppa, nego praktično posvuda u Siriji svakodnevno se broji mnoštvo mrtvih i ranjenih. Međutim, u novije vrijeme najsvirepija sudbina zadesila je ovaj najveći sirijski grad.

"Mogu poručiti svijetu kako u Aleppou svaki dan imamo desetke Ormana", kazao je za agenciju DPA Ibrahim al-Hadsch, aktivist Bijelih šljemova, organizacije dragovoljaca koja je bliska sirijskoj oporbi.

"Iste noći kad je spašen mali Omran i njegova obitelj, u drugome dijelu grada ispod ruševina smo izvukli četvoro mrtve djece. Oni nisu imali sreće i njihove slike nisu dospjele u svijet'', kaže Ibrahim al-Hadsch.

Ističe kako njihov rad u opkoljenom gradu postaje sve teži, uvjeti su nikakvi, a svakodnevno doživljavaju 40 napada zrakoplovstva. Do sada je stradalo 47 njihovih članova, a gotovo stotinu je ozlijeđeno, napominje.

Njegovim se kolegama događalo da krenu u akciju spašavanja u vlastitu četvrt i tamo zateknu srušenu svoju kuću, ispod koje su izvukli mrtve žene i djecu.

Napad Assadovih snaga na bolnicu

U četvrtak se dogodio i napad na bolnicu u Darayi, nadomak Damaska. U ovom mjestu je zatočeno oko 8000 ljudi, od čega su trećina djeca, a vladini zrakoplovi kasetnim su bombama napali lokalnu bolnicu.

Jedan od stanovnika grada, Muhammad Shihadeh, izjavio je za medije kako Assadovi bojovnici napadaju i napalm bombama. Napad na improviziranu bolnicu značio je potpuni slom medicinskog sustava u Darayi, jer je to bila zadnja bolnička ustanova koja je kako-tako funkcionirala.

"Sada je bolnica izvan upotrebe, jer su joj bombama pričinili ogromne štete", kazao je Muhammad Shihadeh, prenosi Bild.

Koliko su bolnice na udaru potvrđuje i izvješće organizacije „Syrian American Medical Society“, koja navodi da su Assadovi zrakoplovi, potpomognuti ruskim snagama, u toku srpnja mjeseca uništili čak 43 bolnice.

Kopirati
Drag cursor here to close