Tajanstvena ostavka voditelja crnogorske tajne službe

Vijesti / Flash | 10. 12. 2014. u 16:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazak s funkcije direktora crnogorske Agencije za nacionalnu sigurnost (ANB) Bora Vučinića, izazvao je nedoumice u tamošnjoj političkoj javnosti o razlozima njegovog povlačenja.

Vučinić je, kako je priopćeno u utorak iz ANB, to odlučio nakon dogovora s premijerom Milom Đukanovićem.

"U proteklom razdoblju, moj i angažman mojih suradnika, služio je građanima Crne Gore, njihovoj sigurnosti i nacionalnim sigurnosnim interesima, uz punu posvećenost provedbi reformi na putu Crne Gore u NATO", istaknuo je Vučinić, koji je za direktora ANB imenovan 2012. godine.

Crnogorski mediji danas prenose da ta, iznenadna ostavka "u četiri oka" u uredu premijera Đukanovića, službeno nije obrazložena, a spekulira se da je tome prethodio sukob tijekom kojeg je premijer bez dvoumljenja prihvatio odlazak nekada pouzdanog suradnika.

Dnevne novine saznaju da su ovom ostavkom navodno bili zatečeni prvo Vučinićevi suradnici, s kojima je dan ranije održao kolegij i nije odavao dojam odlazećeg ravnatelja, a više sugovornika tog lista tvrdi da o povlačenju Vučinića do jučer nisu znali ni vladini čelni ljudi za sigurnost, potpredsjednik Duško Marković i ministar unutarnjih poslova Raško Konjević.

Aleksandar Dedović iz Alfa centra za Antenu M ocjenjuje da se "u ovom razdoblju može očekivati veći broj ostavki s važnih funkcija i pozicija u državi, naravno, najviše u resoru obrane, obavještajnih službi i vanjske politike".

On ne misli da je Vučinić osobno kao direktor bio smetnja uspješnijim integracijama u NATO i EU, već da, možda, nije uspio izboriti unutar Agencije sa svim zahtjevima koji su postavljeni u smislu dovođenja u red ANB i komunikacija s ostalim vojnim obavještajnim službama, javlja Tanjug.

Dedović podsjeća i da je reforma obavještajnog sektora bila tema na NATO summitu u Walesu i zaključuje da "svaka promjena i dolazak novog direktora na čelo ANB znači očekivanja izvjesnog napretka u NATO integracijama".

Podgorički portal "Vijesti" navodi, prema svojim izvorima iz vlade, da je Vučinić podnio ostavku pošto su mu iz vrha vlasti jasno stavili do znanja da nisu zadovoljni načinom na koji vodi tajnu službu.

Navodno, potpredsjednik Vlade Duško Marković, bivši voditelj ANB, nezadovoljan je načinom na koji Vučinić, postavljen 2012. na zahtjev tadašnjeg premijera Igora Lukšića, rukovodi agencijom od samog početka mandata.

Ali, Marković je za ovaj portal kazao da nije znao za ostavku Vučinića i da je za nju čuo od predsjednika parlamenta, a demantirao je i nagađanja da je ostavka rezultat razlika po pitanju umirovljenja kompromitiranih kadrova u ANB.

To je potvrdio i član Odbora za sigurnost i obranu, iz Socijalističke narodne partije, Velizar Kaluđerović, koji za RTCG dodaje da s tim nisu bili upoznati ni članovi tog skupštinskog tijela.

On smatra da premijer Milo Đukanović prikriva stvarne razloge za smjenu Vučinića.

"Traženje razloga za faktičku smjenu Vučinića u, navodno, nužnoj potrebi reformiranja ANB, čime se izlazi u susret zahtjevima NATO, što u javnost plasiraju posebno mediji bliski aktualnoj vlasti, doživljavam kao svojevrsnu dimnu zavjesu kojom Đukanović želi prikriti stvarne razloge smjene. Simptomatično je da je potpredsjednik Vlade Marković, koji je nedavno imenovan za prvog čovjeka Biroa za operativnu koordinaciju službama sigurnosti, izjavio jučer da je prvi put čuo za ostavku Vučinića ", kazao je Kaluđerović.

Ako je to točno, zaključuje on, onda Đukanović "solira" u kadriranju na najosjetljivijim mjestima u vlasti, da bi imao apsolutni utjecaj u cjelokupnom obavještajno-sigurnosnom sektoru.

Član Odbora za sigurnost, Nebojša Medojević, iz oporbenog Pokreta za promjene, rekao je da premijer odavno želi smjeni Bora Vučinića, koji je, kako ocjenjuje, kao kompromisno rješenje doveden u ANB jer je imao pozitivnu reputaciju kao ministar obrane u NATO.

"U ANB je, međutim, upravljanje službe prepustio stranim diplomatima i predstavnicima stranih obavještajnih službi. Sve informacije je stavio na raspolaganje stranim službama, pa Crna Gora već duže vrijeme nema državne tajne i to mu Đukanović nikada nije oprostio", zaključio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close