Zabrinutost

Tajne službe objavile vodič za hvatanje terorista

Vijesti / Flash | 11. 03. 2015. u 22:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska obavještajna agencija (GCHQ) objavila je u srijedu na svojoj internetskoj stranici vodič koji objašnjava kako "uhvatiti teroriste" u vrijeme kada je zemlja zabrinuta zbog mogućeg povratka britanskih građana koji su otišli boriti se u Siriji zajedno s grupom Islamska država.

Pod nazivom "Kako analitičar može uhvatiti teroristu" ovaj mali vodič prezentira u pet etapa radni primjer analitičara GCHQ-a kada su pokušavali identificirati jednu sumnjivu osobu.

Djelovanje GCHQ-a je izazvalo raspravu u zemlji nakon što je bivši analitičar američke Nacionalne agencije za sigurnost Edward Snowden otkrio da je ona proširila svoju akciju u domenu špijuniranja telefonskih podataka.

U siječnju je britanski dnevni list The Guardian optužio također GCHQ da je špijunirao elektronsku poštu novinara BBC-a, Guardiana, Le Mondea, kanala NBC, New York Timesa, Washington Posta i The Suna, kao i novinske agencije Reuters.

Ministar vanjskih poslova Philip Hammond je izjavio u utorak da misli predložiti novi zakon nakon općih izbora u maju, u slučaju da Konzervativna stranka bude opet na vlasti.

''To bi dalo našim agencijama, na jasan i transparentan način, ovlasti koje su im potrebne i omogućilo da naš sustav kontrole ostane ažuran u odnosu na tehnološke promjene odgovarajući na zabrinutost naših građana'', kazao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close