Referendum

Talijanski premijer Matteo Renzi podnio ostavku

Vijesti / Flash | 05. 12. 2016. u 01:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski premijer Matteo Renzi priznao je poraz na referendumu, rekao je da preuzima potpunu odgovornost i nakon toga je podnio ostavku. "Namjeravam podnijeti ostavku. Preuzimam punu odgovornost za poraz", rekao je Renzi na konferenciji za novinare u Rimu, prenosi Reuters.

Osim toga, rekao je da će u ponedjeljak sazvati sastanak svog kabineta, kao i da će kasnije predati svoju ostavku talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli. Mattarelta će potom biti u obavezi da posreduje u sastavljanju nove vlade, a ukoliko to ne bude mogao da ostvari Italija će ići na izbore.

Ministar financija Pier Carlo Padoan je viđen kao glavni favorit da zamijeni Renzija na mjestu predsjednika Vijeća ministara, kako glasi službena titula talijanskog premijera, prenosi B92.

AFP piše da će ovi rezulati referenduma uvesti Italiju u novi period političkih nesigurnosti i ekonomskih previranja. Reuters je ranije prenio da je Renzi doživio težak poraz na referendumu o ustavnim promjenama, pokazali su objavljeni preliminarni neslužbeni rezultati.

Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Europske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trumpa za predsjednika, referendum u Italiji, na kojem pravo glasa ima 51 milijun građana, doživljava se kao sudbinski, ocjenjuje Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close