Indeks obrane

TI: Iako procedure službeno postoje, Ministarstvo obrane BiH ih ne provodi

Vijesti / Flash | 04. 12. 2015. u 11:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice NATO-a i partnerske zemlje su pod visokim rizikom od korupcije, pokazali su nalazi Indeksa obrane sačinjenog u okviru Programa za obranu i sigurnost Transparency Internationala.

Koristeći 77 indikatora  putem kojih se procjenjuju oblasti podložne korupciji u sektoru obrane, Indeks odbrane je rangirao članice NATO-a i partnerske zemlje, uključujući i BiH, u odnosu na podložnost korupciji.

Bosna i Hercegovina je dobila ukupnu ocjenu C, što predstavlja umjeren rizik od korupcije, ali je u okviru segmenta nabavki i rizika od korupcije u nabavkama dobila ocjenu D. Nalazi Indeksa pokazuju da postoje formalne procedure nabavki i napredovanja u službi u sektoru odbrane, ali se one često ne provode.

Indeks je također pokazao da, iako postoje propisane procedure koje uređuju raspolaganje vojnom imovinom, praksa Ministarstva obrane i raspolaganje pokretnom imovinom nisu transparentni.

Nedostatak odgovornosti i transparentnosti su doveli do slučajeva nestanka oružja, te čak potencijalne nelegalne trgovine oružjem i municijom.

Osim BiH, umjeren rizik od korupcije u sektoru obrane postoji i u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Gruziji, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Španjolskoj, Srbiji, visok rizik je u Armenija, Portugalu, Turskoj i Ukrajini, a veoma visok u Afganistanu, Azerbajdžanu i Uzbekistanu.

NATO je najveći vojni i politički savez u svijetu, a šest njegovih članica je među 15 najvećih potrošača u sektoru obrane.

U 2014. njihovi proračuni su činili 46,5 posto svjetske potrošnje, a 10 od 20 najvećih svjetskih izvoznika oružja su članice NATO-a, dok su još tri partnerske zemlje iz Europe, priopćeno je iz Transparency Internationala.

Kopirati
Drag cursor here to close