Samo rana faza

TIBiH o Izvještaju o napretku: BiH u većini područja nije zabilježila gotovo nikakav napredak

Vijesti / Flash | 12. 11. 2015. u 10:23 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Iako je Europska komisija u Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine za 2015. konstatirala određeni napredak, koji je manifestiran samo činom usvajanja Reformske agende, BiH u većini područja nije zabilježila gotovo nikakav napredak", smatraju u organizaciji Transparency International BiH (TIBiH).

Tvrde da je ovo posebno izraženo u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava, reformu javne uprave i borbu protiv korupcije.

"Iako je ovaj Izvještaj o napretku ocijenjen kao najbolji do sada, jasno je da i usvajanje Reformske agende za sada predstavlja samo fiktivni napredak u obliku definiranog spiska želja, dok se u svim oblastima zakoni urušavaju, nivo njihove primjene je minimalan, institucije su neefikasne i bez koordinacije, osporavaju se osnovna ljudska prava, a politički pritisci su vidljivi u svim sferama - ocjena je TIBiH.

U Izvještaju je, kako navode, jasno naglašeno da nikakav napredak nije postignut u reformi javne uprave - "nedostatak političke podrške reformama i sustavnog pristupa su glavni uzroci, uz sve veću politizaciju i neefikasnost državne službe".

"Izvještaj vremenski nije obuhvatio posljednje izmjene Zakona o državnoj službi u FBiH, što svakako zavređuje karakterizaciju nazadovanja u ovoj oblasti", stav je TIBiH.

Navode da su u oblasti vladavine prava istaknuti politički napadi na pravosuđe, ali i nedostatak mehanizama odgovornosti sudaca i tužitelja. I dalje je vidljiva neefikasnost pravosuđa, s prosječnom dužinom procesa od oko sedam godina, dok u isto vrijeme potpuno izostaje procesuiranje i osuđujuće presude za slučajeve velike korupcije na najvišim razinama.

"Agencije za provođenje zakona nisu međusobno koordinirane i neefikasne su, statistički podaci procesuiranja korupcije su poražavajući, nema efikasnog nadzora nad financiranjem političkih stranaka, pitanje imovinskih kartona je definirano različitim zakonskim rješenjima i nema adekvatne kontrole, primjena zakona o sukobu interesa je potpuno izostala na razini BiH, Federacije BiH i Brčko Distrikta, a nije osigurana ni efikasna prevencija korupcije u javnim nabavkama", navodi TIBiH.

Dodaje također da je Izvještaj zabilježio i nazadovanje u pogledu zaštite ljudskih prava, posebno u segmentu slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja, u svjetlu sve češćih napada na medije i civilno društvo, ali i zakonskih rješenja poput Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

"Ovakve ocjene prisutne su već godinama u Izvještajima o napretku, a Izvještaj za 2015. po prvi put uvodi i jasne smjernice i korake koje BiH mora preuzeti u svakoj od oblasti, kako bi se napredak mogao pratiti na mjerljiv način, kroz ispunjavanje danih preporuka", ističe ova organizacija.

Napominje da je uveden i novi, skalirani sustav ocjene napretka, odnosno rana faza, početna faza pripreme, određeni napredak, dobar napredak i veoma dobar napredak.

TIBiH ocjenjuje da se BiH "uglavnom nalazi u ranoj fazi reformskih procesa u svim oblastima, i da je tako već 20 godina".

Kopirati
Drag cursor here to close