Tribina DF-a

Tko i zašto izbjegava reformu javnih poduzeća?

Vijesti / Flash | 07. 04. 2016. u 15:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska frotna (DF) je održavanjem tribine „Tko i zašto izbjegava reformu javnih poduzeća?“ danas u Sarajevu obilježila treću godišnjicu formiranja stranke.

Predsjednik DF-a Željko Komšić je u pauzi ovog skupa kazao novinarima kako im je jasno da ovo nije tema koja „duboko grebe po javnosti u BiH, ali budite uvjereni da je ovo tema o kojoj ovisi mnogo toga u BiH“.

''Ovisi politički život, ovo je tema na kojoj se lomi politička moć, utjecaj, novac, ovo je tema koja se izravno tiče sustvane korupcije u BiH... '', kazao je Komšić.

Dodao je da je ovo prilika da kažu da, bez obzira na taj loš dio cijele priče, u ovoj zemlji, u ovom slučaju u FBiH, u najvećoj mjeri još ima ekonomskog potencijala da se sve ono što jeste javni sektor i firme s većinskim državnim vlasništvom iskoriste u smislu ekonomskog napretka i, prije svega, zapošljavanja i činjenja ljudima u ovoj zemlji života lakšim.

Istaknuo je da će „tvrdoglavo stajati kod onoga što smo proklamirali kao princip rada DF-a“.

''Riječ je o političkom pitanju na kojem smo mi napravili jedan presedan u političkom životu BiH, sami izašli iz vlasti. Sami smo izašli, jer jednostavno nismo uspjeli da se izborimo s već vladajućim načinom razmišljanja i djelovanja kada je riječ o raspolaganju državnom imovinom, prije svega mislim na javna poduzeća'', naveo je Komšić.

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić je ocijenio da način na koji se upravlja javnim poduzećima u prethodnih 20 godina „vodi ka daljnjem obezvređivanju vrijednosti i kapitala te imovine javnih poduzeća u ovoj zemlji“.

''Nama je neprihvatljivo da se u kadrovskim komisijama političkih stranaka vrše dogovori o imenovanju upravnih i nadzornih odbora javnih poduzeća. Taj model ne postoji nigdje u svijetu i to zapravo rezultira padom profitabilnosti i efikasnosti tih poduzeća i u konačnici rezultira daljnjim obezvređivanjem i kapitala te imovine tih poduzeća'', kazao je Đonlagić.

Kopirati
Drag cursor here to close