Žustra rasprava

Tko ima pravo vlasništva nad državnom imovinom?

Vijesti / Flash | 03. 02. 2016. u 18:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) obavili su danas raspravu o Prijedlogu zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini.

Predlagači tog zakonskog rješenja su zastupnici Šemsudin Mehmedović (Stranka demokratska akcije - SDA) i Zaim Backović (Bosanskohercegovačka patriotska stranka - BPS) koji u obrazloženju navode da entiteti ne mogu imati prava vlasništva nad državnom imovinom.

Prema prijedlogu, imovina u državnom vlasništvu su zemljište, šume, vode, vodotoci, jezera, more, rudna i druga prirodna bogatstva, javni putovi, željeznice, nacionalni parkovi, zatim kulturno-povijesna dobra na državnoj razini u koja spadaju muzeji, galerije i nacionalne knjižnice.

Također u državnom vlasništvu je pokretna i nepokretna imovina, novčana sredstva i potraživanja novčanih sredstava i stvari koje pripadaju državi BiH na osnovu Sporazuma o sukcesiji kojeg su 2001. godine potpisale države nastale raspadom bivše Jugoslavije.

Osim toga, BiH je i nositelj prava svojine na cjelokupnoj nepokretnoj imovini u inozemstvu, a koja joj pripada na osnovu Sporazuma o sukcesiji. Nadležni organi i institucije dužni su i obavezni da tu imovinu uknjiže u vlasništvo BiH, stoji u prijedlogu. Predlagači ocjenjuju da se mora što prije uvesti red u tu oblast i zaštititi država jer je bilo i ima nezakonitog prometovanja njenom imovinom čime je pričinjena i još se pričinjava velika šteta BiH.

Predložene su i sankcije u slučajevima korištenja i raspolaganja državnom imovinom suprotnom zakonskim odredbama. Predviđene su novčane kazne za institucije, pravna i fizička lica koji prekrše zakonske odredbe, najniža 5.000 i najviša 500.000 KM.

Zastupnik Momčilo Novaković (PDP-NDP) kazao je da će taj zakon služiti kao primjer koliko je važno da u BiH ostane entitetsko glasanje u tom Domu te je, kao i zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić, najavio da zakon neće podržati.

Za zastupnike iz Republike Srpske sporno je i da je taj zakon dobio pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije, odnosno zaključeno je da ima ustavnu osnovu i podržani su principi tog zakona, dok su izmjene Kaznenog zakona i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu dobili negativno mišljenje Komisije.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović naglasio je da ovako predložen zakon ima utemeljenje u Ustavu BiH, jer jedino kontinuitet ima BiH, ali ne i entiteti. Kao jedan od predlagača, zastupnik Zaim Backović (BPS) napomenuo je da BiH neće moći ići naprijed prema Europskoj uniji ukoliko ne definira što je državna imovina, a Mehmedović je dodao da je ovo pokušaj da se riješi to pitanje i otvori rasprava o njemu.

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Nikola Lovrinović smatra da je to pitanje koje BiH mora riješiti, ali mišljenja je da to nije dobar put. Smatra da bi se trebalo zadužiti Vijeće ministara da do kraja ove godine u parlamentarnu proceduru uputi zakon koji će regulirati pitanje državne imovine.

Odobren predloženi zakon o porezu na dobit

Većina zastupnika Zastupničkog doma Federalnog parlamenta odobrila je Prijedlog novog zakona o porezu na dobit. Prethodno je većinski odbijeno 13 od 14 amandmana, uloženih na taj tekst iz stranaka opozicije koje su prigovorile da zakon ukida poticaje izvozno orijentiranim privrednim subjektima, što su iz Federalne vlade osporili. Od još jednog uloženog amandmana, jedinog iz stranaka parlamentarne većine, predlagač je odustao.

Da bi zakon stupio na snagu, treba da ga u istom tekstu odobri i Dom naroda. Zakon propisuje plaćanje poreza na dobit gospodarskim subjektima po stopi od deset posto na poreznu osnovicu utvrđenu u poreznom bilansu.

Raspravu i odobravanje tog teksta obilježilo je i traženje predsjednika Udruženja poslodavaca u FBiH Safudina Čengića, a potom inzistiranje zastupnika iz redova Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, da se Čengić obrati Zastupničkom domu povodom te točke dnevnog reda. Predsjedavajući Doma Edin Mušić, uz izvinjenje Čengiću, nije mu dao riječ.

''Udruženje poslodavaca imalo je priliku da iznese prijedloge i sugestije na tekst dok je bio u javnoj raspravi'', kazao je Mušić te najavio da će Federalnoj vladi biti inicirano da što prije razmotri zakon o poticajima. Stav Udruženja je, naime, da je taj zakon (o poticajima) trebao da bude u parlamentarnoj proceduri uporedo s danas odobrenim zakonom.

Za razliku od teksta o porezu na dobit, bez rasprave su zastupnici odobrili nacrte izmjena i dopuna Zakona o slobodi pristupa informacijama te Zakona o arhivskoj građi FBiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH te Nacrt novog zakona o kemikalijama.

Odobren financijski plan Zavodu za transfuzijsku medicinu

Zastupnici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta većinom glasova danas su dali suglasnost na ovogodišnji financijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Budući da je direktorica Jasminka Kurilić, koja se obratila zastupnicima, rekla da je taj plan nametnut Zavodu i da je odobreni iznos novca dovoljan samo za šest do devet mjeseci njegovog rada, predsjedavajući Doma Edin Mušić je kazao da tokom godine s Federalnom vladom treba razmotriti mogućnost rebalansa ili drugog načina za nadomješćivanje iznosa.

''Zavod želi i može da se razvija, ali bit ćemo i ove godine u minusu ako financijsko stanje ostane isto'', rekla je Kurilić.

Za razliku od financijskog plana Zavoda, zastupnici su većinom glasova odbacili izvještaj o radu Komisije za vrijednosne papire FBiH u 2014. godini zajedno s prošlogodišnjim financijskim planom i programom rada te Komisije.Parlament FBiH jednoglasno protiv odlaganja radioaktivnog otpada blizu granice BiH

Zakonom osigurati ravnopravnost spolova

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i i Hercegovine (PSBiH) obavili su na današnjoj sjednici raspravu o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova ovog doma.

Predloženim zakonom vrše se izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH radi obaveze njegovog usuglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, kojim je propisana obaveza usklađivanja svih državnih i entitetskih zakona, kao i drugih odgovarajućih propisa s odredbama ovog zakona.

Ove izmjene i dopune bi u praksi dovele do toga da će Zastupnički dom PSBiH odbiti potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH, ako predloženi saziv ne odražava ravnopravnu zastupljenost oba spola od najmanje 40 posto.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Isaković ponovio je da je Vijeće ministara BiH u sazivima od 1997. do 2014. imalo ukupno četiri ministrice, dok niti jedna žena nije predsjedavala ili dopredsjedavala Vijećem ministara BiH. U istom periodu je 10 žena imenovano na pozicije zamjenica ministara.

Tijekom rasprave većina zastupnika pohvalilo je usvajanje izmjena ovog zakona, naglasivši da se zalažu za ravnopravnost spolova, ali su zastupnice Borjana Krišto (HDZ) i Aleksandra Pandurević (SDS) problematizirale upravo nepodržavanje saziva Vijeća ministara ukoliko ne bude ovako predložen.

Krišto je predložila odlaganje donošenja ovog zakona dok Vijeće ministara ne dostavi mišljenje o njemu kako bi zakon bio provodiv, a njegove odredbe jasne i prije svega ustavne, a takav prijedlog podržao je i Momčilo Novaković (PDP-NDP).

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Šepić ipak je predložio da zastupnici podrže zakon u prvom čitanju i da se do drugog čitanja poprave sporne stvari.

Zastupnici su u prvom čitanju obavili i raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kojim se poboljšavaju postojeća rješenja u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse te preciziraju pojedine odredbe radi otklanjanja nejasnoća u praksi.

Ovim zakonom se uređuju osnivanje, organi i pravni položaj udruženja i fondacija, registracija, imovina, prestanak rada i brisanje iz registra, statusne promjene te druga pitanja značajna za rad udruženja i fondacija koje se registriraju na nivou Bosne i Hercegovine.

O ovim zakonima zastupnici bi se trebali izjasniti nakon što obave raspravu o svim točkama dnevnog reda današnje sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close