razgraničenje

Tko je ukrao liniju među entitetima?

Vijesti / Flash | 24. 06. 2016. u 13:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popis nije samo statističko pitanje, a jedna od stvari koje su obuhvaćene popisom jeste međuentitetska linija razgraničenja. Ta linija je metodologijom vođenja evidencije sa daytonskih 50 proširena na 250 metara širine. To znači, tvrde izvori BN televizije, da je Republika Srpska izgubila teritoriju veličine tri prosječne općine. Za metodologiju su glasali tadašnji predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Metodologijom vođenja jedinstvene evidencije koja je i glasovima tadašnjih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama usvojena 2013. godine međuentitetska linija razgraničenja sa 50 proširena je na 250 metara.

U popisu je linija razgraničenja vođena kao posebna oblast. Ta oblast nije definirana i nadležnost nad pojasom širine 250 metara i dužine 1150 kilometara nema Republika Srpska već BiH. Stanje na terenu je takvo da međuentitetska linija nikada i nije kartografski dokumentirana i pravno ne postoji.

U vrijeme kada je usvojena metodologija Republiku Srpsku je u zajedničkim institucijama većinski predstavljao SNSD. Zastupnici te stranke izbjegavaju pričati na temu međuentitetska linije. I zastupnici opozicije nisu se na posebnoj sjednici o popisu pretjerano bavili problemom međuentitetske linije.

Bivši direktor geodetske uprave Republike Srpske Tihomir Gligorić tvrdi da će Republika Srpska imati ogroman problem zbog nedjelovanja oko međuentitetske linije prilikom usvajanja metodologije i Zakona o popisu.

Gligorić tvrdi i da će u slučaju razgraničenja presuditi međunarodna arbitraža, a da je do tada ta oblast zasebna oblast u BiH jer metodologijom nije precizirano kome se dodjeljuje ono što je u toj oblasti popisano, a da je Srpska izgubila teritoriju veličine tri prosječne općine.

Po Daytonu je pojas linije razgraničenja širok 50 metara ali nikada nije precizno definiran na terenu, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close