siromaštvo

Toliko smo siromašni u BiH da ni u Crvenom Križu nema hrane

Vijesti / Flash | 17. 12. 2015. u 13:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveni križ u BiH radi sve teže, a obroci u javnim kuhinjama mogući su zahvaljujući donacijama građana. Iako korisnika javnih kuhinja i sada ima mnogo, njihov broj bi se iz godine u godinu mogao povećavati.

Po brojnim istraživanjima Bosna i Hercegovina se po stupnju siromaštva često nalazi pri vrhu liste. Koliko smo siromašni govori činjenica da više ni u Crvenom Križu nema hrane.

Prazne police u skladištima. U slučaju elementarne nepogode ili neke druge katastrofe Crveni Križ više ne može pružiti pomoć.

Skladište Crvenog Križa u Banjaluci zjapi prazno, gradu u kojem živi više od 200 000 ljudi. Od zaliha hrane ima svega 25 kg brašna, desetak kg šećera i šest konzervi mesnog nareska.

Slična je situacija i u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini. Lokalne zajednice prethodnih godina su smanjivale sredstva. Neke su, poput Grada Banja Luka, od ove godine Crveni Križ izbacile iz proračuna iako su jedino udruženje građana koje ima zakonom definirana pravila financiranja. Međutim, nije zaživio jer nema kontrolnog organa koji će pratiti provođenje zakona.

I javna kuhinja funkcionira sve teže. Posljednjih 4-5 godina, namirnice poskupljuju, a iz proračuna grada izdvaja se isti iznos. Uz pomoć donatora još je uspijeva osigurati jedan obrok dnevno.

Danas u redu za hranu sve češće stoje, nekadašnji pripadnici radničke klase.
Zoran Drinić, bez posla u Autoprevozu je ostao 2005. godine kao tehnološki višak, od tada je na birou.

"Da radim ne bih došao ovdje. Da me nije nužda natjerala ne bih se hranio ovdje", kazao je Zoran Drinić, korisnik Javne kuhinje Banjaluka.

Gospava Matovina, također korisnica Javne kuhinje Banja Luka, otkrila je da je radila u kompaniji koja je propala, a njoj ostalo pet godina neplaćenoga staža.

"Neće ga nikada ni platiti, a ima ih koji imaju i više od mene neplaćenog", kazala je Matovina.
U Crvenom Križi kažu da im svakog dana dolaze novi ljudi koji se raspituju o proceduri prijave za korisnike javne kuhinje. Smatraju da bi se sadašnji broj od 435 korisnika, sljedeće godine mogao znatno uvećati.

Kopirati
Drag cursor here to close