OSCE-ov seminar

Trajna sigurnost ne može se postići bez poštivanja ljudskih prava

Vijesti / Flash | 07. 09. 2016. u 15:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 30 praktičara iz oblasti prava, sigurnosti i borbe protiv terorizma iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se na OSCE-ovom seminaru o jačanju odgovora kaznenopravnog sustava na terorizam u skladu sa načelima vladavine prava, koji je završen danas u Sarajevu.

Dvodnevni seminar organizirala je Jedinica za borbu protiv terorizma Odjela za transnacionalne prijetnje Tajništva OSCE-a, u suradnji sa Misijom OSCE-a u BiH.

Glavna tema seminara bile su dobre prakse koje su sadržane u Rabatskom memorandumu Globalnog foruma za borbu protiv terorizma, koji pruža uvid u efikasnu prevenciju i procesuiranje terorizma, sa naglaskom na poštivanje vrijedećih međunarodnih i domaćih propisa. Eksperti iz oblasti kaznenog prava govorili su o dobrim praksama u borbi protiv terorizma razvijenim u Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o radu Eurojust-a na tom polju.

''Borba protiv globalne prijetnje zahtijeva globalni odgovor'', istaknuo je Francesco De-Sanctis, šef Sekcije za vladavinu prava Misije OSCE-a u BiH.

Po njegovim riječima trajna sigurnost ne može se postići bez poštivanja ljudskih prava i vladavine prava.

''Dosljedno poštivanje ovih načela i obveza dovest će do unapređenja kaznenopravnog sustava koji će se moći suprotstaviti terorizmu na efikasan i pravedan način'', kazao je De-Sanctis.

Mario Janeček iz Ministarstva sigurnosti BiH rekao je da se kaznenopravne istrage moraju provoditi pravovremeno, efikasno i u skladu sa zakonom.

''Za to je potreban sustavni pristup istražnih tijela, koji će biti precizno usmjeren na otkrivanje i dokumentiranje svakog pokušaja, pripremne radnje, odgovora, regrutiranja, izobrazbe i poticanja na djela terorizma'', kazao je Janeček.

Između ostalog, sudionici su razgovarali i o efikasnoj koordinaciji između domaćih nadležnih agencija i važnosti međunarodne suradnje, posebno kada se konkretno suočavaju sa terorizmom.

Na seminaru je također naglašena potreba da se osigura zaštita svih strana u postupku u predmetima terorizma, kao i izrada politike za efikasno izvršenje kaznenih sankcija i reintegraciju osuđenih terorista u društvo, priopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close