TIBiH

Transparentnost javnih institucija imperativ kojem treba težiti

Vijesti / Flash | 10. 10. 2016. u 11:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) danas je organizirao prvu obuku za institucije Federacije BiH u oblastima proaktivne transparentnosti i odgovornosti, te ukazao na ključne preporuke analiza stanja u oblasti otvorenih podataka i proaktivne transparentnosti u institucijama Federacije BiH.

TIBiH će kroz šest radionica programa obuke jačati kapacitet federalnih institucija u oblastima komunikacije s javnošću, otvorenih podataka i komunikacije putem digitalnih medija da bi se izradile smjernice i zahtjevi proaktivne transparentnosti, i ojačali kapaciteti institucija u ovoj oblasti.

Istraživanja TIBiH u oblasti transparentnosti, odgovornosti i integriteta su pokazala da je, kako navode, stanje u ovoj oblasti nezadovoljavajuće.

''Institucije na federalnom nivou, ali i drugim nivoima, još nemaju praksu objavljivanja niti osnovnih informacija i podataka vezanih za svoj rad, kao što je financijski izvještaji ili redovni godišnji izvještaji, propisane statističke podatke, predložene budžete'', izjavila je izvršna direktorica TIBiH Lejla Ibranović.

Ona navodi da proaktivna transparentnost nije sveobuhvatno regulirana ni zakonskim okvirom u BiH, a ističe da je otvorena vlast i proaktivna transparentnost javnih institucija imperativ kojem treba težiti.

Pojašnjavajući razliku između transparentnosti i proaktivne transparentnosti, ekspertica Partnerstva za otvorenu vlast (OGP) u Republici Hrvatskoj Tamara Puhovska kaže da je lakše i za građane i za institucije da se stvari odmah objavljuju, da se time povećava povjerenje građana u same institucije, nego da građani dobivaju informacije na zahtjev.

''Informacija je valuta demokracije, a to znači da ukoliko građani, tvrtke, udruge, nemaju informaciju, znači da oni ne mogu niti znati, niti nadgledati a niti uticati na to ko radi, zašto i kojim novcima radi, te na koji način radi'', naglašava Puhovska i dodaje da informacije od javnog značaja trebaju biti dostupne.

U Hrvatskoj je, dodaje, osnovan Ured povjerenstva, kao neovisna institucija koju bira Sabor i nije podložna izbornom ciklusu.

U okviru šest obuka, koliko je projektom planirano, TI u BiH će pružiti podršku izradi smjernica i zahtjeva proaktivne transparentnosti za federalne organe uprave i upravne organizacije koje bi trebale biti osnova za postizanje veće transparentnosti u radu javnih institucija, što je jedan od proklamiranih principa u Reformskoj agendi za BiH 2015-2016.

Kopirati
Drag cursor here to close