Kriza vlasti

Traži se nova parlamentarna većina

Vijesti / Flash | 14. 06. 2015. u 17:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostavke četvero ministara Demokratske fronte Reufa Bajrovića, Snježane Soldat, Milana Mandilovića i Aleksandra Remetića u Vladi Federacije BiH i službeno su potvrdile raspad federalne koalicije, a kako će se sve odraziti na funkcioniranje Parlamenta FBiH, pokazat će sjednica Zastupničkog doma, koja je zakazana već za utorak.     

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba federalnih zastupnika DF-a, za Dnevni avaz jučer je potvrdio da će oni ubuduće djelovati isključivo kao opozicija. 

"Vlada Federacije nema više podršku DF-ovih zastupnika u Parlamentu FBiH i to se odnosi na oba doma. Ukoliko dođe neki prijedlog koji je isključivo u kontekstu europske reformske agende, nešto što je izravno u kontekstu britansko-njemačke inicijative, mi ćemo to podržati. Samo u tom segmentu", rekao je Đonlagić. 

Ismet Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA, kaže da je neophodno učiniti sve da se provedu ekonomske reforme te smatra da su se “morali uložiti dodatni napori za spas koalicije zbog interesa građana”.  

"Sada smo u poziciji da se traži nova parlamentarna većina i to će, naravno, zahtijevati dodatno vrijeme, trud i napor, a sve je manje vremena za Federaciju i mislim da nepotrebno gubimo vrijeme", smatra Osmanović. 

Ističe da manjinska Vlada nije dobro rješenje te da to može samo kratkoročno riješiti problem. 

"Ostaviti Parlament da sve vrijeme djeluje na način da od sjednice do sjednice traži većinu za određene zakone nikako nije dobro rješenje. Pitanje ad hoc većine u Parlamentu je kratkoročno i vrlo brzo će biti potrebno formirati parlamentarnu većinu", dodaje Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close