Vijećanje u vijećnici

Trebaju li Mostaru dvojezične ploče s imenima ulica?

Problem je bio i popis naseljenih mjesta jer su neki vijećnici smatrali da ne odgovaraju stvarnosti.
Vijesti / Flash | 31. 08. 2023. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebaju li nazivi ulica u Mostaru biti dvojezični, kako riješiti ''duple'' brojeve i neusklađenost podataka, neka su od pitanja postavljena tijekom rasprave o adresnom sustavu Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima.

Problem je bio i popis naseljenih mjesta jer su neki vijećnici smatrali da ne odgovaraju stvarnosti.

Također, predloženo je uspostavljanje povjerenstva pa je ova odluka prihvaćena u nacrtu.

Navodi se kako za naseljana mjesta Bačevići, Čule i Selište naveden je naziv iz baze podataka Federalnog zavoda za statistiku, što bi trebao biti i službeni naziv ovih naseljenih mjesta. U bazi podataka MUP-a HNŽ ova naseljena mjesta imaju nazive: Baćevići, Čula i Selišta. Potrebno je utvrditi stvarne nazive i navesti ih u Odluci. U slučaju da se stvarni nazivi ne slažu s nazivima iz FZS-a potrebno je pokrenuti zakonsku proceduru izmjene naziva naseljenih mjesta.

U nacrtu koji je vraćen na doradu definirano je kako se označavaju naselja, ulice, trgovi…

Predloženo je da se naseljeno mjesto i naselje označava pločom od trajnog materijala u plavoj boji na kojoj je ispisan naziv naseljenog mjesta odnosno naselja u bijeloj boji, veličine ne manje od 60x 40 cm postavljenoj na posebnim stupovima, s desne strane ceste, na ulazu u građevinsko područje naseljenog mjesta, odnosno naselja.

Označavanje naziva ulica i trgova obavlja se postavljanjem tabli od trajnog materijala minimalnih dimenzija 40x30 cm, plave boje na kojoj su nazivi ulica i trgova ispisani bijelom bojom.

Ploča s nazivom ulice ili trga postavlja se na zgrade po mogućnosti na visini 2,5 metra od tla. Ako na mjestu gdje je potrebno ploču postaviti nema zgrade, ako je zgrada zaklonjena ili udaljena od nogostupa tako da natpis na ploči nije uočljiv, ploča s nazivom ulice ili trga postavlja se na zaseban nosač (stup, okvir i sl.) minimalne visine 2,5 metra.

Pločica s kućnim brojem postavlja se na zgradu tako da je vidljiva s ulice odnosno javne ili druge ceste od koje se pristupa zgradi i to desno od ulaza, neposredno iznad ulaza ili na dijelu zgrade koji je bliži ulazu

Označavanje građevinskih parcela kućnim brojevima obavlja se postavljanjem tablica na posebnom stubu visine 2,5 m, u lijevom uglu parcele od glavne ulice, odnosno puta, ako je parcela ograđena postavljanje tablica vrši se na ulazu parcele vodeći računa o njihovoj vidljivosti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close