Novi skandal

Troškovi izvan kontrole: Nove VatiLeaks knjige raskrinkale korupciju u Katoličkoj crkvi

Vijesti / Flash | 04. 11. 2015. u 08:32 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedolično rasipanje za luksuznim apartmanima, neograničeno trošenje novca i tajni financijski fondovi tema su dvije nove knjige napisane o Vatikanu.

Informacije koje se nalaze u ovim knjigama donose tajni izvori iz Vatikana, te su prema pisanju svjetskih medija, dovele do uhićenja koja su se dogodila u prošlom tjednu.

“Sveti Oče, knjige s troškovima, prihodima i rashodima nisu prikazane transparentno. Bojim se da su financije i troškovi van kontrole'', stoji u pismu novoizabranom papi Franji koje mu je u lipnju 2013. godine uputio jedan od suradnika u Vatikanu.

Daljnje informacije otkrivene su kada je talijanski novinar Gianluigi Nuzzi objavio pisma Carla Marije Viganòa, bivšeg drugorangiranog vatikanskog administratora pri papi, u kojima Carlo Maria Viganò moli da ne bude premješten zbog toga što je otkrio navodnu korupciju koja je stajala Svetu Stolicu milijune u visokim ugovorenim cijenama.

Tijekom sljedećih mjeseci situacija se zakomplicirala objavom procurenih dokumenta od strane talijanskih novinara, otkrivajući borbe za moć unutar Vatikana o naporima za većom financijskom transparentnošću i prihvaćanju međunarodnih smjernica za borbu protiv pranja novca.

Nuzzi je ranije objavio knjigu s naslovom 'Njegova Svetost: tajni dokumenti Benedikta XVI.' koja se sastojala od povjerljivih pisama i bilješki između pape Benedikta XVI. i njegova osobnog tajnika.

Ova kontroverzna knjiga prikazuje Vatikan kao leglo zavisti, intriga i potajnih frakcijskih borba.

Knjiga otkriva detalje o Papinim osobnim financijama i uključuje priče o mitu koje se davalo za ugovaranje audijencije kod njega.



Materijal za njegovu posljednju knjigu je navodno dobio od izvora u Vatikanskoj komisiji za ekonomske aktivnosti (Cosea) što je dovelo do novog skandala u Vatikanu.

Uhićene su dvije osobe, mons. Lucio Angel Vallejo Balda, španjolski prelat bivši član Prefekture za ekonomska pitanja i komisije za izučavanje ekonomskih i administrativnih aktivnosti te Francesca Immacolata Chaouqui pod sumnjom da je organizirala curenje povjerljivih dokumenata iz Vatikana.



Chaouqui je bila članica vatikanske komisije za ekonomske aktivnosti. I u ovom drugom VatiLeakesu, kao i u prethodnom, Gianluigi Nuzzi, je na osnovu novih informacija napisao knjigu „Križni Put“ (Via Crucis) koja se tek treba pojaviti u knjižarama.

No, sada se pojavila još jedna knjiga pod naslovom „Škrtost“ (Avarizia) novinara tjednika Espresso, Emiliana Fittipaldija, koja također treba stići u knjižare, „dokazom“ curenja informacija iz Vatikana.

Curenje informacija i objavljivanje knjiga na osnovu takvih informacija „ne pridonosi pojašnjenju i istini, već stvaraju konfuziju zbog parcijalnih i tendecioznih interpretacija, te treba izbjeći mišljenje da se na taj način pomaže papionoj misiji“, drže u Svetoj Stolici.


No, treba kazati da su kako Vallejo Balda tako i Immacolata Chaouqui bili članovi komisije koja je trebala raditi na novoj organizaciji ekonomsko-administrativne strukture Svete Stlice.

Premda je ta struktura (Cosea) osnovana u srpnju 2013., njih dvoje više nisu bili njezinim članovima kada je papa Franjo osnovao kardinalsku komisiju od devet članova (C9) na čelu s australskim kardinalom Georgeom Pellom do tadašnjim nadbiskupom Sidneyja.

U ožujku 2014. papa Franjo je imenovao nove članove komisije COSEA i umjesto Valleja Balde je u nju ušao malteški biskup i papin osobni tajnik Alfred Xuereb, a s popisa je nestala i Immacolate Chaouqui.

Papa Franjo obaviješten je o istrazi i njezinim potezima, i, kako se doznaje, odobrio je sve mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close