Proslava u vinariji

Trovanje u Međugorju: I dalje sumnjaju na Escherichiju coli

Gosti vinarije u Međugorju koji su se nedavno otrovali dobili su rezultate prvih pretraga
Vijesti / Flash | 17. 08. 2024. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nedavno održanog rođendanskog slavlja u vinariji ''Dodig'', u sklopu hotela Grande Casa u Međugorju, gdje su prošli petak prema izjavama nekih od gostiju nakon konzumiranja hrane i pića uslijedile neželjene posljedice zbog kojih su sumnjali na pojavu bakterije, u četvrtak i petak su im stigli i liječnički nalazi nakon mikrobioloških pretraga koje je uradilo nekoliko njih, piše Oslobođenje.

Nema virusa

''Nalazi na viruse ne govore da ima virusa (adeno, rota i astrovirusa, te norovirusa), u što su nas uvjeravali u ovoj vinariji, da se radi o virozama koje haraju u ovo vrijeme i u Međugorju. Također, nakon analize pretraga na bakteriju (salmonela, Shigella i Yersinia enterocolitica te Campylobacter) prema nalazu nisu pronađene niti bakterije, barem one za koje se mogu uraditi pretrage u zdravstvenim ustanovama. Za ostale bakterije, među kojima je i Escherichija coli i još čak 50 vrsta bakterija dodatne pretrage se rade samo u kliničkim centrima'', kazali su neki od gostiju u petak, nakon što su dobili rezultate mikrobioloških pretraga.

Da su u pitanju virusi, naglasili su im iz zdravstvene ustanove, ne bi se u tako kratkom roku razbolio veliki broj ljudi.

U razgovoru za ovaj list vlasnik vinarije Darko Dodig, nakon što smo mu ukazali na rezultate pretraga, i dalje ostaje pri mišljenju da virusi i dalje haraju i da se brzo prenose, kao i da su pune bolnice oboljelih.

''Nakon inspekcijske sanitarne kontrole ustanovljeno je da nam je kuhinja uredu, da je voda uredu, nisu pronađene ni salmonela niti Escherichia coli. Mi smo preventivno uradili i dezinfekciju prostora'', kazao je u petak Dodig.

Rožđendansko slavlje

Nakon rođendanskog slavlja mnogi od gostiju, svjedoka ovog događaja, uslijed jakih simptoma povraćanja, povišene temperature i proljeva kazali su da je uslijedilo trovanje hranom, sumnjajući na to da su u pitanju led i bakterija Escherichia coli.

''Bili smo na rođendanu u vinariji ''Dodig'', nakon čega smo kasnije osjetili te simptome i ovo još nismo doživjeli. Odmah smo uradili pretrage čije rezultate očekujemo u petak, kazali su nam tada gosti kojima se sve ovo dešavalo. Od 75 ljudi, 71 se otrovalo. Na tom rođendanu je bilo hrane i pića.

Svako je konzumirao različito piće. Nisu se zarazili samo oni koji nisu konzumirali led. To smo zaključili u našim razgovorima nakon ovog događaja'', rekli su tada.

Među gostima je bilo i nekoliko liječnika koji su posumnjali na Escherichiju. Ljudi su završavali na infuzijama. Mnogi od njih još čekaju rezultate medicinskih pretraga koje su uradili u proteklih nekoliko dana

Kopirati
Drag cursor here to close