Mexico negoduje

Trump potpisao naređenja o graničnoj sigurnosti, gradnja zida prema Meksiku

Vijesti / Flash | 26. 01. 2017. u 10:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršno naređenje u cilju jačanja granične sigurnosti uoči planiranog govora u ministarstvu domovinske sigurnosti.

''Prvo naređenje su poboljšanja granične sigurnosti u provođenju imigracijske politike. To će biti prvo naređenje o gradnji velike fizičke barijere na južnoj granici'' izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na brifingu za novinare.

Trump je ponovio u intervjuu u srijedu da će projekt gradnje zida početi što je ranije moguće i financirat će ga Washington, ali Meksiko će "100 posto" obešteti Sjedinjene Države "kasnije".

Troškovi gradnje zida koji će blokirati 3.200 kilometara dugu granicu s Meksikom procjenjuju se na između osam i 25 milijardi dolara. Na nekim dijelovima granice, razne verzije barijera već postoje, ali veći dio granice prolazi kroz nepristupačnu divljinu.

Drugo naređenje je o jačanju sigurnosti unutar Sjedinjenih Država. Savezne agencije će neumoljivo provoditi zakon, bez ikakvih "ako" i "ali" - izjavio je Spicer.

Najavio je da će američka vlada provesti niz mjera na suzbijanju ilegalne imigracije u zemlji.

Politika "uhvati i pusti" na osnovu koje se imigranti nakonuhićenja brzo puštaju nazad u Meksiko, bit će zamijenjena dugim procesom deportacije, sudeći po novoj izvršnoj uredbi. Gradovima koji prihvate ilegalne imigrante, također poznatim kao "gradovi utočišta", bit će uskraćeno dobijanje novca iz saveznih fondova, saopćio je Spicer.

Američka vlada također će uskratiti vize za građane zemalja koje odbijaju da prihvate vraćene ilegalne imigrante.

Pooštravanje mjera protiv ilegalne imigracije bio je jedan od ključnih aspekata Trumpove predizborne platforme, i privukao je podršku velikog broja glasača koji strahuju da će im radna mjesta biti ugrožena prilivom imigranata.

Otkako je Trump došao na vlast, potpisao je izvršno naređenje o povlačenju Sjedinjenih Država iz Transpacifičkog partnerstva, a Kongres pod republikanskom kontrolom započeo je proces povlačenja i smjenjivanja sustava zdravstvene zaštite prethodne administracije, takozvani Obamacare, prenosi Xinhua.

Podsjetimo, meksički predsjednik Enrique Pena Nieto osudio je odluku svog američkog kolege Donalda Trumpa o izgradnji zida na granici SAD-a i Meksika.

"Žalim i osuđujem odluku američke vlade da nastavi s planom izgradnje granice koja nas je godinama više dijelila nego što nas je spajala", rekao je Pena Nieto u televizijskom obraćanju.

Kopirati
Drag cursor here to close