Zemlja bez neba

Turski zrakoplov zalutao iznad BiH i izazvao paniku

Vijesti / Flash | 13. 02. 2015. u 11:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrakoplovi NATO pakta presreli su 28. siječnja iznad Umaga neidentificirani zrakoplov, koji je u Hrvatsku ušao iz zračnog prostora BiH.

''Za spomenuti incident šira BiH javnost ne bi ništa saznala da prije nekoliko dana hrvatski mediji nisu opširno pisali o tome, javljajući da se u borbenu gotovost podiglo hrvatsko zrakoplovstvo, a zrakoplovi NATO pakta dobili su nalog za presretanje iz svoje baze Aviano u Italiji'', pišu Nezavisne novine.

Nakon kontrole ispostavilo se kako se radi o manjem poslovnom turskom zrakoplovu Embraer Phenom 300 koji se, nakon što je izašao iz zone beogradske kontrole letenja, zaboravio javiti da ulazi u hrvatsku zonu.

Nezavisne novine napominju kako BiH ne kontrolira gornji zračni sloj, iznad 10.000 metara, a jurisdikcija nad tim dijelom je podijeljena između kontrolnog centra u Beogradu i kontrole u Zagrebu.

Ovim incidentom, navode banjalučke novine, ponovo se otvorilo pitanje činjenice da BiH nema nikakvu kontrolu nad svojim zračnim prostorom, niti ima mogućnost da presretne neidentificirane zrakoplove i tako obrani suverenitet svog zračnog prostora.

''S obzirom na to da BiH nema ni vojno zrakoplovstvo, ni ugovore s drugim zemljama, ukoliko bi se pojavila letjelica s krijumčarima droge ili s terorističkim namjerama, ne postoji nikakva mogućnost da se zaštite građani i njihova imovina'', navode Nezavisne.

Aleksandar Lalović, glasnogovornik Direkcije za civilnu zračno plovidbu BiH, rekao je da oni nisu dobili službene informacije o navedenom događaju, te da su o njemu saznali iz medija i na osnovu upita novinara.

"Navedeni događaj nije u našoj nadležnosti, mi smo zaduženi za odobravanje letova domaćih i stranih zrakoplova koji polijeću i slijeću na aerodrome u BiH, kao i za prelete zrakoplova iznad BiH koji prevoze opasne tvari. U gornjem sloju iznad 10.000 metara zračnog prostora, Bosni i Hercegovini usluge još pružaju Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore i Hrvatska kontrola zračnog prometa", naveo je.

Iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), koja je zadužena za zračni sloj ispod 10.000 metara, novinare su uputili na Ministarstvo obrane BiH.

Rade Zucić, glasnogovornik BHANSA, rekao je da su upoznati s ovim incidentom i da su obaviješteni da su zrakoplov kod Umaga presreli lovci NATO saveza,ali da se incident dogodio na točki iznad 10.000 metara te nije bio u njihovoj nadležnosti.

U Ministarstvu obrane BiH kažu da nisu nadležni za zaštitu prostora.

Iz Medija centra NATO-a u Bruxellesu Nezavisnim novinama rečeno je kako NATO nema obvezu pružati zaštitu iznad BiH zato što ona nije njezina članica.

"S obzirom na to da su neke zemlje, susjedi BiH, članice NATO postoji djelomična zaštita vašeg zračnog prostora s obzirom na to da NATO zrakoplovi patroliraju zračnim prostorom svojih članica", rečeno je iz NATO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close