Zora Dujmović

Tužiteljstvo o traži ukidanje oslobađajuće presude bivšoj ministrici

Tužiteljstvo se žalilo na bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno stanje u prvostupanjskoj presudi kojom je Dujmović u srpnju prošle godine oslobođena optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja prilikom zapošljavanja sa
Vijesti / Flash | 29. 08. 2024. u 16:02 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu zatražilo je ukidanje oslobađajuće presude bivšoj federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, dok je Obrana zatražila potvrđivanje prvupanjske presude.

Tužiteljstvo se žalilo na bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno stanje u prvostupanjskoj presudi kojom je Dujmović u srpnju prošle godine oslobođena optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja prilikom zapošljavanja savjetnika 2015. i 2016. godine.

Ponovno suđenje ili presuda da se preinači

''Presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, prije svega o umišljaju'', kazala je tužiteljica Aida Bešlija, iznoseći žalbu pred Županijskim sudom u Sarajevu.

Ona je rekla da su u žalbi detaljno elaborirani navodi u pogledu ocjene iskaza svjedoka u prvostupanjskoj presudi.

''Predlažemo da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, ili eventualno da se presuda preinači'', kazala je Bešlija.

Obrana smatra da žalba Tužiteljstva treba biti odbačena, jer je Prvostupanjsko vijeće donijelo pravilnu odluku. Branitelj Faruk Hadžić kazao je da je Tužiteljstvo dokazivalo neosnovanost svojih optužbi i da nisu izvedeni dokazi o tome kada je i kome optužena dala instrukcije u vezi zapošljavanja savjetnika.

''Tužiteljstvo je od početka postupka lutalo kada je u pitanju sam umišljaj, s direktnog prešlo je na eventualni umišljaj'', kazao je Hadžić.

Takva je bila praksa...

On je napomenuo da je Odsjek za opće i pravne poslove u Ministarstvu zadužen da provjeri da li kandidati ispunjavaju uvjete i da se ne mogu prihvatiti iskazi svjedoka iz tog odsjeka da to nisu činili, jer je takva bila praksa za vrijeme ranijih ministara.

''Dujmović je potpisala rješenja jer je mislila da su ispunjeni uvjeti. Nitko nije sugerirao da ove osobe ne ispunjavaju uvjete'', rekao je branitelj.

Općinski sud u Sarajevu u prvostupanjskoj presudi oslobodio je Dujmović optužbi da je svjesno propustila utvrditi da li četiri osobe ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika, već je po obavljenom razgovoru potpisala rješenja o njihovom postavljenju.

Dujmović nije prisustvovala žalbenoj sjednici.

Vijeće Županijskog suda će naknadno donijeti odluku o žalbi.

Kopirati
Drag cursor here to close