Pretresi

U akciji ''Transporter'' pronađena 303 kg skunka, osumnjičenima predložen pritvor

Ova grupa se sumnjiči da je počinila krivična djela ''Organizirani kriminal'', a u vezi sa ''neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga''.
Vijesti / Flash | 17. 11. 2021. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminal Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske su okviru operativne akcije kodnog naziva ''Transporter'' pronašli i oduzeli 303 kg opojne droge skunk, a privremeno je oduzeto više skupocjenih putničkih motornih vozila, priopćeno je iz MUP-a RS.

Osam od devet osoba koje su lišene slobode u ovoj akciji, sprovedene su u srijedu u ranim jutarnjim satima u Tužiteljstvo BiH. Za jednom osobom se još traga, piše N1.

U akciji ''Transporter'' izvršeni su pretresi na više od 20 lokacija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ova grupa se sumnjiči da je počinila krivična djela ''Organizirani kriminal'', a u vezi sa ''neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga''.

U akciji ''Transporter'' sudjeluju pripadnici SIPA-e i kantonalni MUP-ovi Sarajevo i Tuzla, te policijski službenici Uprave kriminalističke policije, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, te policijskih uprava Banja Luka, Prijedor, Gradiška i Istočno Sarajevo, dok se sve aktivnosti sprovode po naređenjima Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, navodi se u priopćenju.

Predložen pritvor osumnjičenima u aferi "Transporter"

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj Tužiteljstva BiH, uputit će prema Sudu BiH. Prijedlog za određivanje mjere pritvora za 6 lica, lišenih slobode u akciji kodnog naziva “Transporter”.

Mjere pritvora bit će predložene zbog opasnosti od bijega i opasnosti kako bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto, javljaju iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duži vremenski period, vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga, kako sa područja Zapadnog Balkana prema zemljama EU, tako i sa područja zemalja EU, prema BiH i zemljama regije.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su povezani sa organiziranim kriminalnim grupama koje djeluju u zemljama regije, narušavajući sigurnost građana i vladavinu prava.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se instituciji Europola, na suradnji u ovoj složenoj operaciji, kao i partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama u zemljama regije i policijskim agencijama koje su realiziralee akciju na području oba entiteta u BiH, uključujući MUP RS, SIPA, MUP TK i MUP KS.

Kopirati
Drag cursor here to close