slobodno kretanje

U Bagdadu nakon deset godina ukinut policijski sat

Vijesti / Flash | 08. 02. 2015. u 09:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iračka vlada u nedjelju je ukinula policijski sat u Bagdadu, koji je tijekom posljednjih deset godina branio slobodno kretanje građana po gradu između ponoći i pet sati ujutro.

Policijski sat je u iračkoj prijestolnici bio na snazi od 2004. godine , kad je uveden kao odgovor na sve intenzivnije sukobe zaraćenih frakcija u Iraku poslije invazije američkih snaga, prenosi agencija AP.

Ukidanje policijskog sata jutros je na centralnom bagdadskom trgu Tahrir proslavila grupa muškaraca, žena, pa čak i djece, koji su puštali glazbu i mahali iračkim zastavama. Pored njih, slavile su i grupe mladića vozeći se na motociklima i u automobilima i mašući zastavama.

Premijer Iraka Hajder al-Abadi u subotu je objavio ukidanje policijskog sata, kao i odluku da se odblokiraju ulice koje su duže vremena iz sigurnosnih razloga bile blokirane za promet i pješake.

Irački dužnosnici uvjeravaju stanovnike da je prijestolnica Bagdad sigurna, uprkos čestim napadima sunitskih militanata na dijelove grada sa šiitskom većinom.

Kopirati
Drag cursor here to close