žele uplate doprinosa

U Banja Luci prosvjed bivših uposlenika EUFOR-a

Vijesti / Flash | 25. 03. 2016. u 12:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši uposlenici NATO/EUFOR danas su mirnim okupljanjem u Banja Luci ponovo pozvali da im se uplate doprinosi iz radnog odnosa.

Jedna od bivših zaposlenica SFOR/EUFOR-a Mira Matić je izrazila nezadovoljstvo sporim rješavanjem zahtjeva koje su još ranije predali Uredu za odštetne zahtjeve u Butmiru, a vezano za naknadu iz radnopravnih odnosa (zahtjev za naknadu doprinosa, toplog obroka, regresa, prijevoz i otpremninu.

''Najznačajniji vid naknade su doprinosi'', istaknula je Matić u izjavi novinarima te poslavila pitanje zašto se odugovlači s ovim procesom.

Tvrdi da je ugovorima o radu s bivšim uposlenicima navedeno da uposlenici sami sebi plaćaju doprinose…što je, smatra, protivno zakonima svih zemalja koje su činile i čine NATO /EUFOR snage u BiH.

Bivši uposlenici su od 2010. i 2011. godine, počeli predavati zahtjeve Uredu za odštetne zahtjeve u Butmiru, a odgovor još čekaju.

Suština mirnih prosvjeda jeste da bivši uposlenici i na ovaj način žele da ukažu da djelatnici NATO/EUFOR krše odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima, posebno odredbe o ljudskim pravima i pravičnom suđenju.

Kopirati
Drag cursor here to close