Povratak

U BiH je još 100.000 izbjeglica u svojoj zemlji

Vijesti / Flash | 15. 06. 2015. u 19:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 100.000 ljudi još uvijek je interno raseljeno unutar Bosne i Hercegovine dvadeset godina nakon okončanja rata, izjavila je u ponedjeljak ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

"U BiH je obnovljeno više od 400.000 stambenih jedinica, ali usprkos tome još ima oko 100.000 interno raseljenih osoba i 121 kolektivni centar u kojemu su raseljeni smješteni", rekla je Borovac povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica.

Navela da je od 2,2 milijuna osoba koje su morale napustiti dom zbog ratnih doggađanja, više od milijun napustilo zemlju dok ih je oko milijun raseljeno unutar BiH.

Borovac je upozorila da se povratak ne događa zbog nemogućnosti zaposlenja.

"Svi trebamo biti svjesni s kakvim problemima i poteškoćama se izbjeglice susreću. Čak i oni koji se vrate u svoje domove, nije to održivi povratak, uglavnom se susreću sa problemima zapošljavanja, daljnjeg školovanja, socijalne zaštite", pojasnila je ministrica.

Regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Europu i BiH Andrew Mayne ocijenio je da se u posljednjih 20 godina u sredine gdje su nacionalna većina vratilo oko pola milijuna izbjeglica, dok je 470.000 manjinskih povrataka, te da je vraćena njihova imovina.

Veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU rekao je kako 20 godina nakon sukoba pozivamo novu Vladu da radi na rješavanju preostalih problema.

''Nakon mnogo godina ulaganja u poslijeratnu obnovu, u povratak i pomirenje, EU će nastaviti da pruža podršku BiH i međunarodnim partnerima kako bi dovršili ovaj zadatak, pod uvjetom da ovi napori budu pravilno koordinirani. Podršku moraju dobiti najugroženiji. Civilno društvo i sve razine vlasti, posebno općine, moraju raditi zajedno kako bi ovim obiteljima osigurale budućnost koju zaslužuju'', rekao je Wigemark.

Veleposlanik Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH rekao je pak kako temeljno pravo izbjeglica i raseljenih osoba na povratak mora biti poštivano.

''Misija OSCE-a 20 godina radi na tome da povratnici i raseljene osobe imaju pristup svojim pravima, uključujući i povrat imovine. Raseljenim osobama i manjinskim povratnicima sada treba omogućiti da reguliraju njihov status i dati im jednak pristup svim pravima bez obzira na njihovo prebivalište'', rekao je Moore.

Valentin Inzko, Visoki predstavnik u BiH kaže kako je potpuna provedbu Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma je od suštinskog značaja.

''Vlasti u BiH moraju učiniti više na uspostavi istinski pogodnih uvjeta za povratak. Raseljene osobe i manjinski povratnici trebaju snažniju potvrdu za sigurnu budućnost s punim pristupom pravima, dok za trajni mir i pomirenje, ratni zločini moraju biti procesuirani i žene-žrtve nasilja moraju imati pristup pravosuđu i psiho-socijalnoj podršci. Ja se uzdam da će Vijeće ministara poduzeti odlučne i koordinirane aktivnosti na okončanju ovih zadataka'', rekao je Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close