Naša posla

U BiH nema suglasnosti ni o rusko-ukrajinskoj krizi

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neće dozvoliti da se ugroze odnosi s Rusijom. Poručio je da ako se bude tražilo da se i Bosna i Hercegovina prikloni sankcijama Rusiji, to neće dozvoliti.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2022. u 07:10 Bljesak.info
Bosna i Hercegovina nema usaglašen stav o rusko-ukrajinskom konfliktu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne nedostaje komentara bh. dužnosnika o ukrajinsko-ruskoj krizi. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da naša zemlja treba ostati neutralna i da ne treba biti ni na jednoj strani.

Ima i rješenje za eventualnu ekonomsku krizu koja bi mogla uslijediti i u BiH. Očekivano, čuli su se i drugačiji stavovi.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neće dozvoliti da se ugroze odnosi s Rusijom. Poručio je da ako se bude tražilo da se i Bosna i Hercegovina prikloni sankcijama Rusiji, to neće dozvoliti, prenosi BHRT.

Uvjeren je i da su politike koje vodi Zapad dio strateške orijentacije.

"Za nas je neprihvatljivo da se pridružimo bilo kojem paketu sankcija. Želeći da se izbjegne da to postane unutarpolitičko pitanje, a kad bi netko želio da uvede sankcije Rusiji, bi doveo do toga da ja to ne bih dao", rekao je Dodik.

Izetbegović i Podžić pozivaju na zaustavljanje krize.

I dok se Milorad Dodik protivi sankcijama Rusiji, član HDZ-a BiH Josip Brkić i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH podržao je suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Takav stav potvrdio je tijekom susreta s bjeloruskim veleposlanikom. A ministar obrane Sifet Podžić je stava da je Europska unija još jednom pokazala, posebno sada u pogledu ukrajinsko-ruske krize da ne može imati zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Kaže, očekivanja su bila da će se stanje u Ukrajini intenzivirati onda kada je predsjednik Rusije Vladimir Putin donio odluku da prizna Donjeck i Lugansk. Sličnog mišljenja je i lider SDA i zamjenik predsjedatelja državnog Doma naroda.

"Ne može se na to odgovoriti apelima, priopćenjima, sankcijama, nažalost mi to vojnici znamo na silu se samo silom može odgovoriti. Hoće li to imati posljedica na Balkana i na BiH ja mislim da hoće", rekao je Podžić.

"Mi tu moramo imati stav, dakle, to je protiv međunarodnog prava to je protiv onoga što su UN definirale kada su u pitanju nepromjenjivosti granica. Takva stvar se može prenijeti i na Balkan, može izazvati izvjesnu interferenciju", kaže Izetbegović.

Trenutne tenzije između Rusije i Ukrajine stvorile su negativan pritisak na ekonomiju u Europi, a, čini se, prema riječima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da će se to uskoro odraziti negativno i na Bosnu i Hercegovinu.

Zatražio je hitno formiranje robnih rezervi iz novčanih rezervi koje posjeduje Centralna banka u iznosu od oko 800 milijuna maraka.

"Moja ideja je da se hitno sjedne u okviru dva entiteta i da se potencira izmjena zakona o centralnoj banci koja će dozvoliti da se domaćim vrijednosnim papirima može trgovati Centralna banka na domaćem tržištu i da se tih 400 milijuna eura proda entitetima kako bi pod hitno formirali robne rezerve", rekao je Dodik.

No, sudeći prema pojedinim reakcijama nakon ovog prijedloga, sve je izvjesnije da ovakav scenarij neće biti realiziran.

I bez obzira na upozorenja da bi moglo doći do nestašice robe široke potrošnje.

O tom pitanju će se sigurno tek govoriti u narednim danima, kao i o tome treba li Predsjedništvo BiH zauzeti jedinstven stav o ukrajinsko-ruskoj krizi.

Prvi test bit će iduća sjednica Predsjedništva zakazana za idući tjedan.

Kopirati
Drag cursor here to close