Denis Zvizdić

U BiH trebaju normalni, dobrosusjedski odnosi, a ne rješenja iz Beograda

Vijesti / Flash | 10. 09. 2015. u 10:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pitanje Zemaljskog muzeja se nalazi u završnoj fazi, mislim da će on vrlo brzo, biti i otvoren, a do tada ćemo definirati model njegovog funkcioniranja, izjavio je u sinoć emitiranoj emisiji Interview20 u programu BHT1 predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, govoreći o problemima financiranja državnih selekcija u sportu i pitanje Zemaljskog muzeja i drugih institucija kulture.

''Za narednu proračunsku godinu zatražit ćemo veći iznos sredstava za sport i za kulturu i raditi na donošenju strategije razvoja sporta Bosne i Hercegovine za razdoblje 2015./2020. i izmjene dopune zakona o sportu koji će omogućiti i financiranje sporta ali i financiranje ili kvalitetan odnos prema onim sportašima od trenutka kada oni odu u mirovinu poslije 35. godine, a ostvarili su vrhunske rezultate. To bi po meni bio jedini ispravan odnos BiH prema vrhunskom sportu, vrhunskim sportašima i vrhunskim rezultatima i zaista ćemo vrlo aktivno raditi na tome. Zbog toga očekujem podršku javnosti i medija, svih sportskih saveza, njihovih predstavnika, posebno onih organiziranih, registriranih na nivou BiH koji odražavaju sudjelovanje natjecatelja s teritorije čitave BiH i mislim da ćemo već u idućoj godini imati ozbiljne pomake u toj oblasti dodao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u emisiji Interview20 prokomentirao je i izjavu Aleksandra Vučića koju je u obraćanju dao na Bledu i "kazao sve što se dešava u BiH mene više brine nego albansko-srpski odnosi".

''Situacija informacija na samom Balkanu je takva da se one dnevno mijenjaju u ovisnosti od dnevnih prilika, dnevnopolitičkih potreba unutar vlastite države ili poruka koje se žele poslati susjedima, Europi, čitavom Balkanu. Obično takve poruke u BiH dolaze prije nekih velikih samita, bitnih odluka koje treba riješiti u odnosima između samih zemalja. Ne mislim da postoje realni argumenti zbog kojih bi najveći problem na Balkanu trebala biti BiH. Naša zemlja ustvari samo treba jedan visoki stupanj sigurnosti, visok stupanj stabilizacije samih prilika i kvalitetnih odnosa sa zemljama u regiji. Naravno, danas susjedi mogu značajno uticati na takve procese u BiH i što oni budu pozitivniji i što oni budu konstruktivniji i što prije prihvate određene realnosti i što prije i češće budu dolazile poruke i od našeg i istočnog i zapadnog susjeda da probleme treba rješavati unutar BiH i unutar ustavnog okvira BiH, a ne naravno u glavnim gradovima naših susjeda toliko brzo će se i prilike u BiH stabilizirati.

BiH ide europskim putem, BiH je naravno samostalna, neovisna i suverena zemlja uređena svojim ustavom, mislim da to jednostavno svi trebaju respektirati i imati u vidu kada se daju izjave o BiH i naravno raditi na stabilizaciji prilika i pomirenju unutar čitave regije. Ne vidim ozbiljnu argumentaciju da se stanje u BiH definira na takav način. Nama trebaju normalni, dobrosusjedski odnosi, nama ne trebaju nikakva rješenja ili nikakvi pokušaji opstrukcije dobrih i pozitivnih procesa u BiH kojim između ostalog svjedočimo unazad nekih 5-6 dana, a vezano je za žalbu Hrvatske u vezi s izvozom mlijeka iz BiH. To nije pravi odraz dobrosusjedskih odnosa, nama trebaju pozitivni signali.

Na upit urednice Sanele Prašović- Gadžo je li predsjedavajući Vijeća ministara BiH osobno razočaran zbog poteza RHrvatske, ali i onoga što je uslijedilo nakon tog poteza objašnjenje njihovog premijera Zorana Milanovića i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić koji su kazali da blokada uvoza mlijeka iz BiH u EU je otvoreni praktično pritisak Hrvatske na BiH i jedna svojevrsna ucjena, te da li je on čovjek koji pristaje na ucjene,
Zvizdić je odgovorio.

''Nisam naravno čovjek koji pristaje na ucjene, nisam to nikada bio niti ću biti. Prvo BiH je ispunila sve uvjete za izvoz mlijeka, to je dokazala i kancelarija za hranu i veterinarstvo, sve relevantne institucije Europske unije i druga stvar žalba Hrvatske je došla prekasno, rok je bio 13.august, a do tada nije bilo nikakve žalbe. Dakle, mi smo sigurni da smo ispunili sve uvjete, a naravno Europska komisija na bazi svojih standarda je donijela pozitivnu odluku. Za nekoliko dana izvoz mlijeka iz BiH krenut će k Europskoj uniji između ostalog i k Hrvatskoj.

S druge strane, zaista ne mislim da je ovo dobar signal za dalji razvoj dobrosusjedskih odnosa, mislim da je ovakva žalba bila potpuno nepotrebna i uistinu mislim da naši susjedi koji izvoze više od milijardu eura svojih proizvoda u BiH trebaju da respektiraju BiH. Zbog toga i nisam baš siguran bi li istu količinu, isti iznos tih proizvoda mogli izvoziti bilo gdje drugo. Dakle, očekujemo da oni uistinu poštujzu takve odnose, mogu razumjeti da oni pokušavaju zaštititi i svoje proizvođače, ali isto tako moraju shvatiti da ćemo mi sigurno zaštititi svoje proizvođače. To je naša primarna aktivnost, mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH će se sigurno izvoziti u EU bez obzira na žalbu Hrvatske jer ona nema nikakvu osnovu, a stvarna činjenica koju su iznijeli dužnosnici vlade R Hrvatske da je to zbog tradicionalne trgovine isto tako nije bazirana na stvarnim argumentima.

Kopirati
Drag cursor here to close