Srpska

U bijeli kruh se sakrilo devet zakona

Vijesti / Flash | 12. 04. 2016. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske jeste za ukidanje tzv. "bijelog kruha", ali iz pravnih razloga smatra da je ta inicijativa preuranjena, izjavila je danas entitetska ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Istaknula je da predložena dva nacrta zakona neće moći odgovoriti ukidanju te privilegije. Da bi se ukinule sve povlastice, kako je to predviđeno Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, trebalo bi napraviti određene izmjene u devet zakona.

Rešić je navela kako bi trebalo izmijeniti, između ostalog, zakone o pravima i obvezama narodnih zastupnika, o državnim službenicima, o republičkoj upravi, o radu, te Zakon o sprječavanju sukoba interesa u republičkim organima uprave.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o statusu dužnosnika jedinica lokalne samouprave, Rešić je rekla kako je potrebno izvršiti određene izmjene u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o dužnosnicima u jedinicama lokalne samouprave.

Podsjetila je i da je RS-a još 2007.godine zakonski definirala da ''bijeli kruh'' u RS-a traje šest mjeseci.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković, ističući da će ta stranka podržati nacrte zakona, koje je predložila zastupnička grupa Napredna Srpska, kojima se predlaže ukidanje ''bijelog kruha'' u RS-u.

Ipak, predlažu da se nacrt uputi u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Traže i da ovo pitanje bude riješeno jednako za cijelu BiH.

U parlamentu RS-a danas su razmatrani Nacrt zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o statusu dužnosnika jedinica lokalne samouprave na prijedlog zastupničke grupe Napredna Srpska, kojim je predviđeno ukidanje ''bijelog kruha'' za izabrane osobe u državnim organima i za dužnosnike lokalne samouprave.

Kopirati
Drag cursor here to close