Prosvjedi

U Prištini prosvjedi protiv Thaqija i ministara: Policija suzavcem rastjerala prosvjednike

Vijesti / Flash | 24. 01. 2015. u 16:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je morala da upotrijebi suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su pokušali probiti policijski kordon i ući u zgradu vlade Kosova u Prištini, rečeno je Srni u Kosovskoj policijskoj službi (KPS).

Glasnogovornik KPS-a Baki Keljani kaže da je policija bila prinuđena da intervenira i ističe da je na zgradi Vlade pričinjena velika materijalna šteta. "Nasilni demonstranti su, uprkos upozorenjima policije, nastavili sa kamenovanjem zgrade Vlade", rekao je on.

Keljani je naveo da je polupano mnogo prozora, posebno na stepenišnom prostoru okrenutom prema trgu na kome su danas održane demonstracije. "Policija neće tolerirati dalje nasilje", kaže on, upozoravajući demonstrante da će efikasna akcija razbijanja nasilnih demonstracija biti nastavljena uz upotrebu drugih sredstava ukoliko nasilnici ne odustanu od napada na objekte.

Srni je u policiji u Gračanici rečeno da su poduzete sve mjere radi sprječavanja demonstranata da počine eventualne napade na području Gračanice.

U Prištini je, uz brojne incidente, održan prosvjed blizu 20 tisuća Albanaca, pristiglih sa Kosova, Albanije i Makedonije, koji su zahtijevali smjenu ministra za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i proglašenje kombinata Trepča "javnim dobrom Kosova", javio je izvještač Srne.

Lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti je sa prosvjeda u Prištini zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedjeljka u 16 sati razriješi aktualnog ministra za povrartak i zajednice Aleksandra Jablanovića, prenosi B92. Na prosvjedu je zatraženo i da Vladu napusti bivši premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova Hašim Thaqi.

Sudionicima prosvjeda obratile su se i predstavnice Udruženja majki nestalih i ubijenih Albanaca tijekom sukoba na Kosovu.

Kopirati
Drag cursor here to close