Belma Skalonjić

U RS napredak u provođenju odluka Europskog suda za ljudska prava

Vijesti / Flash | 24. 02. 2017. u 17:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agentica Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava Belma Skalonjić konstatirala je danas da je Republika Srpska (RS) postigla značajan napredak u provođenju odluka Europskog suda za ljudska prava.

''Ona je posebno pohvalila rezultate u predmetima koji se odnose na unutarnji dug RS-a, odnosno ratnu štetu (Čolić i Đurić protiv BiH) i opće obveze Proračuna RS-a (Momić i Milinković protiv BiH) – priopćeno je iz Ministarstva financija RS-a čiji predstvanici su danas razgovarali s agenticom Skalonjić.

Skalonjić je navela da je Komitet ministara Vijeća Europe pripremio odluku kojom izražava veliko zadovoljstvo zbog izmjene Plana isplaća ratne štete kojom je skraćen rok sa 20 na 13 godina za izvršavanje presuda i provedene ostale zahtijevane mjere, dodavši da će po usvajanju navedene odluke biti dostavljen njen prevod u što kraćem roku institucijama RS-a.

Istaknula je i da je već usvojena Rezolucija u predmetima koji se odnose na opće obveze proračuna koje čine unutarnji dug RS-a.

To su "predmeti Momić i Milinković", gdje je Rezolucijom zatvoren nadzor nad izvršavanjem, s obzirom na to da je Komitet ocijenio da je Planom isplata osigurano izvršenje općih obveza u skladu sa Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na sastanku, kojem su nazočili i predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a te vršitelj dužnosti pravnog predstavnika RS-a Slobodan Radulj, razgovarano je i o predmetima koji se aktivno vode pred Europskim sudom za ljudska prava i onima koji su u fazi provođenja presuda, nad kojima Komitet ministara Vijeća Europe vrši redovan nadzor.

Kopirati
Drag cursor here to close