Dvije tisuće dnevno

U Sloveniju ušlo više od 366 tisuća izbjeglica

Vijesti / Flash | 28. 12. 2015. u 13:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sloveniju su od sredine listopada do jutros u 6 sati ušla ukupno 366.432 migranta i izbjeglice, od čega u zadnjih deset dana njih 28.854, objavilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Dnevni priljev migranata znatno je smanjen u odnosu na početak izbjegličke krize, pa je zadnji tjedan u Sloveniju ulazilo nešto više od dvije tisuće izbjeglica dnevno, najviše vlakom na željezničku postaju u Dobovi, u suradnji s hrvatskom policijom.

Jutros je u kampovima u Sloveniji bilo još oko 700 izbjeglica, u prijelazu prema Austriji i Njemačkoj koje ih i dalje primaju, unatoč strahovanjima da će se uskoro priljev ograničiti ili potpuno obustaviti zbog čega Slovenija već mjesec dana postavlja žičanu ogradu prema Hrvatskoj, kako bi se zaštitila o njihova možebitnog nekontroliranog ulaska preko zelene granice.

Mnoge su nevladine udruge, ekološke i druge organizacije, ali i lokalno stanovništvo u pograničnim krajevima zadnjiih tjedana upozorale na negativne efekte postavljanja žilet-žice koja je potencijalno opasna za ljude i životinje i za turistički imidž tih krajeva, a čule su se i ocjene uglednih osoba koje dovode u pitanje opravdanost tog poteza i njegovu svrhovitost.

Zbog troškova s upravljanjem migracijskim valom Europska je komisija do sada Sloveniji odobrila 10 milijuna eura. Reakcija na slovensku žicu u Europskoj uniji koja je zbog istog razloga kritizirala Mađarsku do sada nije bilo, a neki mediji u Sloveniji smatraju da se premijer Miro Cerar na nju nije mogao odlučiti bez "tihe privole" pojedinih članica koje brine veliki imigracijski val iz nestabilnih zemalja u okruženju EU-a koje su zahvećene sukobima.

Postavljanje žice u Ljubljani opravdavaju i bojazni da bi Slovenija mogla ispasti iz Schengena ako ne bi učinkovito kontrolirala svoju južnu granicu ako se na proljeće migracijski protok enormno poveća, te da bi to izazvalo velike negativne posljedice za domaću ekonomiju okrenutu prema izvozu u zemlje poput Njemačke, Austrije i Italije, kao najvećim gospodarskim partnerima.

Uz trenutno negativne efekte koje žica i njena simbolika može donijeti za slovenski turizam, pojedini mediji ističu i da su neke tvrtke dobile unosne poslove u pripremi terena i postavljanju ograde, a povećala se i prodaja montažnih kuća i modularnih stambenih kontejnera slovenskih proizvođača, osobito u Njemačku, gdje je potreba za njima zbog smještaja velikog broja izbjeglica sve veća.

Proizvođač takvih stambenih objekata, tvrtka REM Trebnje, objavila je da će ove godine, najviše zbog povećane potražnje u Njemačkoj, zabilježiti 29 milijuna eura dobiti, te da planira zaposliti 100 novih radnika jer su im kapaciteti za iduću godinu već skoro u cijelosti rasprodani, a proizvodnju namjeravaju povećati za 20 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close