Putem Facebooka

U Španjolskoj otkrivena mreža regrutiranja žena za Islamsku državu

Vijesti / Flash | 24. 02. 2015. u 09:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska je priopćila u utorak da je otkrila mrežu regrutiranja putem Facebooka, posebno mladih žena, za grupu Islamska država (IS) i uhitila je četiri osobe, od kojih su dvije iz španjolske enklave Melilla u Maroku.

Dvije osobe uhićene u Melilli "su odgovorne za stvaranje i upravljanje s nekoliko internetskih platformi koje se koriste da ovim putem upućuju propagandni materijal", posebno za grupu Islamska država, navelo je ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju.

''U desnoj liniji strategije terorističke grupe Daesh (Islamska država), oni su usmjereni na regrutiranje žena, koje se nakon procesa indoktrinacije integriraju u ovu terorističku grupu u zonama sukoba'', dodaje ministarstvo u priopćenju.

Španjolska je otkrila nekoliko ovakvih mreža posljednjih mjeseci, posebno u španjolskim enklavama Melilla i Ceuta, jedinim kopnenim granicama između Europe i Afrike.

Vlasti procjenjuju da se stotinjak Španjolaca pridružilo "džihadističkim milicijama" u Iraku i Siriji, relativno mali broj u usporedbi sa stotinama Francuza, Britanaca i Nijemaca koji su otišli.

Maroko, koji je nedavno pooštrio antiterorističke zakone, ne krije svoju zabrinutost pred problemom da se više od 2.000 Marokanaca, računajući dvonacionalne, pridružilo grupama kao što je IS.

Kopirati
Drag cursor here to close