Suđenje Esi Raziću

Ubojstvo bivših pripadnika HVO-a: ''Optuženi se brani optužujući svjedoka za zločin na Kvanju''

U Mostaru je nastavljeno suđenje Esi Raziću za ubojstvo dvojice pripadnika HVO-a na brdu Kvanj 1993. godine. Suđenje je nastavljeno iznošenjem završnih riječi Tužiteljstva i Obrane.
Vijesti / Flash | 08. 05. 2024. u 15:40 M.Bojičić/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Županijskom sudu u Mostaru, u srijedu 8. svibnja 2024. nastavljeno je suđenje optuženom Esi Raziću za krivično djelo "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

Razić je optužen za ubojstvo dva pripadnika HVO-a Ivice Bunoze i Martina Markovića, na brdu Kvanj kod Mostara 1993. godine.

Završen dokazni postupak

Predsjedatelj Sudskog vijeća Darko Zovko konstatirao je kako je dokazni postupak završen, te da se može preći na iznošenje završnih riječi. Završne riječi u srijedu iznijeli su Tužiteljstvo i Obrana. Prije iznošenja završnih riječi rečeno je kako je županijska tužiteljica Vesna Pranjić prethodno izvršila izmjenu optužnice, a Obrana je rekla kako se protivi izmjeni.

Postupajuća tužiteljica je iznoseći završne riječi kazala kako iz dokaznog postupka jasno proizilazi da je Eso Razić počinio kazneno djelo za koje se tereti. Ona je navela i kako iz iskaza svjedoka proizilazi da je ''optuženi djelovao kao pripadnik Armije BiH, a da su žrtve bile pripadnici HVO-a''.

Pranjić se dalje osvrnula na svjedočenje, kako je istaknula – krucijalnog svjedoka u ovom postupku a to je Samir Tucaković, očevidac.

''Svjedok je imao hrabrosti doći, svjedočiti i u oči pogledati optuženog. Optuženi se brani optužujući svjedoka Tucakovića za zločin i tako nastoji izbjeći kaznenu odgovornost'', rekla je postupajuća tužiteljica. Ona se u cijelosti osvrnula na svjedočenje ovog svjedoka naglašavajući važnost istog. Dodala je i kako je nakon ubojstva Ivice Bunoze i Martina Markovića došlo do odmazde.

Diskreditacija svjedoka Tucakovića

''Obrana bezuspješno pokušava diskreditirati ovog svjedoka (Samira Tucakovića op.a.)'', rekla je u iznošenju završnih riječi Pranjić. Potom se kronološki osvrnula na sve ostale iskaze svjedoka pred ovim Sudom u postupku protiv Ese Razića. Ustvrdila je i kako je obrana Razića iskonstruirana, te da je u cijelosti u suprotnosti sa svim iskazima svjedoka.

''Ovdje se postupak skreće na drugog (Samira Tucakovića op.a.) i lažno se optužuje svjedoka'', podcrtala je tužiteljica i rekla, kako se na takav način ''želi ishoditi oslobađajuća presuda''.

''Izvan svake razumne sumnje je dokazano da je Eso Razić počinio kazneno djelo'', zaključila je Optužba u svojim završnim riječima.

U nastavku iznošenja završnih riječi koje su inače trajale nekoliko sati, odvjetnica optuženog Nada Dalipagić je na samom početku ukazala na ''propuste i prakse sudova u dokazivanju predmeta ratnih zločina''. Dalipagić je podsjetila i na prakse Europskog suda za ljudska prava kao i na sudske prakse Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Navela je i kako navodi izmijenjene optužnice u slučaju Ese Razića ne odgovaraju dokazima.

Ubijeni nisu imali status ratnih zarobljenika

''Tužiteljstvo je prvo moralo dokazati status ratnog zarobljenika ubijenih Markovića i Bunoze. To nisu dokazali'', rekla je Dalipagić. Ponovila je kako prije smrti nijedan nije imao status ratnog zarobljenika i da su bili na istoj strani u sukobu, a to je HVO.

''Ubijeni su bili naoružani, to su potvrdili svjedoci'', kazala je Obrana. Dodali su i kako je pripadnost Ese Razića HVO-u nesporno dokazana iz biltena koji je korišten u Haškom sudu.
Obrana je navela i kako optužnica ima više ''paušalnih navoda''.

''Prelazak iz jedne vojske u drugu, kako tvrdi Tužiteljstvo je nemoguće izvesti bez poštovanja određenih pravila. To nije prelazak iz jedne prostorije u drugu'', rekla je tijekom završnih riječi odvjetnica Dalipagić, te napomenula kako nije ispunjen nijedan uvjet za pristup Armiji BiH.

Ne radi se o ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika

Odvjetnik Goran Crnjac je u svom izlaganju kazao da se ne radi o kaznenom djelu za koje se optuženi tereti, jer ubijeni (Bunoza i Marković op.a.) nisu imali status ratnih zarobljenika prije smrti, a prema navodima Obrane - Razić nije bio pripadnik Armije BiH u momentu kritičnog događaja. Rekao je i da su svi bili na istoj strani kao HVO, te da su kao takvi postupali po naredbi HVO-a.

Crnjac se osvrnuo i na iskaze svjedoka na Županijskom sudu, koji su – kako je kazao, potvrdili da je Eso Razić bio pripadnik HVO-a.

''Tucaković (Samir op.a.) je rekao da su on i Kudra (Mirza op.a.) jedini bili pripadnici Armije BiH od 1. 10. 1993. i nitko od ostalih'', naveo je branitelj Crnjac.

Podsjećamo optuženi Eso Razić rođen je u Čapljini (57), a živi u SAD-u. U ljeto 2023. uhićen na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, a za njim je bila raspisana tjeralica. Od tada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je potvrđena u studenom 2023., a na teret mu se stavlja da je dana 2. 10. 1993. godine, oko 10 sati, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubojstvo dva ratna zarobljenika.

Kopirati
Drag cursor here to close