netolerancija

Udruga 'U ime obitelji' traži zabranu financiranja srpskog tjednika 'Novosti“'

Vijesti / Flash | 13. 02. 2017. u 13:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga „U ime obitelji“ danas je ispred ulaza u Hrvatski sabor u Zagrebu upozorila na rad tjednika srpske nacionalne manjine „Novosti“ s tvrdnjom da ne ispunjavaju uvjete za dodjelu državnih sredstava.

Željka Markić, čelna osoba Udruge „U ime obitelji“ smatra da tjednik „Novosti“ ne ispunjava jedan od temeljnih zahtjeva za dodjelu sredstava, a to je promicanje vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske te unaprjeđivanje tolerancije.

Udruga „U ime obitelji“ je analizirala rad srpskog manjinskog tjednika „Novosti“, kojem je Savjet za nacionalne manjine za 2016. godinu dodijelio 3,2 milijuna kuna (425.000 eura).

Zbog navodnog kršenja uvjeta za ostvarivanje prava na državnu dotaciju, Markić zahtijeva da se spomenuti iznos dodijeljen za 2016. godinu „Novostima“ ukine te im se, po propisanom zakonu zbog kršenja pravila, na tri godine zabrani pravo izlaska na natječaj.

Savjet za nacionalne manjine sredstva svake godine dodjeljuje u svrhu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda, vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske te unaprjeđivanje tolerancije.

Sankcija za udruge koje svojim radom promiču netoleranciju prema drugim nacionalnim manjinama ili pripadnicima većinskog naroda je obustava financiranja i gubitak prava na prijavu za sredstva Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.

Željka Markić smatra kako tjednik Novosti svojim radom krši navedene uvjete te poručuje kako ovom tjedniku država, odnosno Savjet za nacionalne manjine treba ukinuti dotacije.

Na konferenciji za medije ispred Sabora, članovi Udruge „U ime obitelji“ ukazali su na slučajeve navodnog nepoštivanja navedenih uvjeta, među kojima je i sporna naslovnica sa naslovom „Oba su pala“ u vrijeme pada hrvatskih MIG-ova 2014. tijekom paradnog leta na Dan pobjede.

Kopirati
Drag cursor here to close