Reakcija

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Zaustavite ludilo koje provodi režim jednog čovjeka

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u petak je stigla reakcija na izjavu Mladena Grujičića kako se razgovara o promjeni naziva Srebrenice.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2024. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić potvrdio za Radio Slobodna Europa kako se vode razgovori u općinskim i stranačkim tijelima o pokretanju inicijative za izmjenu naziva općine Srebrenica, oglasili su se iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida pozvavši visokog predstavnika da "zaustavi ludilo koje provodi režim jednog čovjeka".

"Negatorima genocida očito ne nedostaje fašističkih ideja čak i da mijenjaju imena mjesta gdje su izvršili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, nakon što su promjenili imena ulica, škola, gradova i proglasili nacionalnim interesom negiranje svega što ima prefiks Bosanski, uključujući i Bosanski jezik", istaknuli su.

Podsjetimo, Grujičić je rekao kako smatra da će Srebrenica ubuduće, pod sadašnjim imenom, izazivati 'negativnu konotaciju' i da će je zbog toga investitori i projekti naširoko zaobilaziti.

"Sigurno je da je Srebrenica oskrnavljena ovom Rezolucijom i da je njeno ime oblaćeno i stavljeno na spisak nepoželjnih mjesta za življenje i za investiranje, što mi ne želimo dozvoliti", rekao je Grujičić.

"Ne bi nas iznenadilo da Prijedor pokušaju nazvati Stakićevo, Banja Luku Brđaninovo, Sarajevo nazovu Karadžićevo, Srebrenicu Mladićevo, a prijedlog razdruživanja Dodika od BiH i njegovu imaginarnu  državu - Dodikovo. Na njihovu žalost njihove zločine i zločinačke planove presudili su UN Sudovi MKSJ i Sud Pravde i zabilježili i imena stratišta, mjenjati mogu imena gradova, ali istinu sakriti ne mogu", naglasili su iz Udruženja, te pozvali Visokog Predstavnika i Međunarodne Zajednice da "zaustave ludilo koje provodi režim jednog čovjeka".

Kopirati
Drag cursor here to close