Borba

Ugašen požar u Hutovu Blatu

Vijesti / Flash | 10. 09. 2015. u 09:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatrogasci iz Čapljine, zajedno s lovočuvarima i mještanima, ugasili su u noćnim satima veliki požar koji je u srijedu izbio na području parka prirode i poznatog ptičjeg rezervata Hutova Blata, potvrdio je u četvrtak za Hinu ravnatelj javnog poduzeća Parka prirode Hutovo Blato Nikola Zovko.

"Požar je ugašen nakon višesatne borbe. Najveće zasluge imaju pripadnici Vatrogasne postrojbe iz Čapljine koji su brzo stigli na lice mjesta", rekao je Zovko za Hinu.

Po njegovim riječima, problem je predstavljao nepristupačan teren, no vatrogasci su bili uspješni u obavljanju svog posla. Sretna je okolnost što nije bilo vjetra jer bi onda vatrenu stihiju bilo vrlo teško obuzdati.

Po prvim procjenama nisu prozročene veće štete.

Hutovo Blato je ptičji rezervat i park prirode bogat močvarnim biljkama. Međunarodno vijeće za zaštitu ptica stavilo je ovaj rezervat na popis važnih ptičjih staništa jer je ovaj rezervat najveći ovakve vrste u ovom dijelu Europe kako površinom, tako i raznolikošću.

Požar velikih razmjera teško je oštetio Hutovo Blato 2011. godine, a problem mu pričinjava smanjenje dotoka vode zbog gradnje energetskog projekta Gornji horizonti, na kojemu rade vlasti Republike Srpske preusmjeravajući vode iz pritoka Neretve.

Kopirati
Drag cursor here to close