Pretresi

Uhićenja u Belgiji: Novačili ljude za Islamsku državu

Vijesti / Flash | 16. 02. 2016. u 11:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset osoba je uhićeno u pretresima izvedenim jutros u briselskoj regiji, objavio je belgijski federalni tužitelj. Oni su osumnjičeni da su sudjelovali u novačenju džihadista za grupu Islamska država. Zaplijenjena su računala i mobilni telefoni, priopćilo je tužiteljstvo i preciziralo da je istraga utvrdila da je nekoliko osoba otišlo u Siriju da bi se pridružilo redovima IS-a.

Pretresi su izvedeni u mjestu Molenbeek-Saint-Jean, Koekelberg i Etterbeek na zahtjev istražnog suca u Liegu, specijaliziranog za terorizam, izvijestio je dnevni list La Libre Belgique.

''Istraga je posebno omogućila da se utvrdi da je nekoliko osoba planiralo da se pridruži Islamskoj državi'', navodi se u priopćenju. Ova istraga nije povezana s džihadističkim napadima 13. studenog u Parizu, preciziralo je tužiteljstvo.

Deset uhićenih osoba će biti saslušano u federalnoj sudskoj policiji u Liegu, u odjelu za borbu protiv terorizma.

Informatički materijal i mobilni telefoni su zaplijenjeni tijekom pretresa, dodalo je tužiteljstvo, koje je odbilo dati druge pojedinosti.

Sumnja se da se oko 500 Belgijanaca pridružilo, kao strani borci, u redove džihadističkih grupa, među kojima je Islamska država koja je preuzela odgovornost za terorističke napade u Parizu.

Jedanaest osoba povezanih s napadima u Parizu je uhićeno i osuđeno do danas u Belgiji. Istraga je utvrdila da su oni uglavnom pripremani i koordinirani iz Bruxellesa, objavio je dnevnik Le Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close