Mirovine

Umirovljeni branitelji izlaze pred Vladu

Vijesti / Flash | 23. 09. 2016. u 10:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija boračkih udruženja i saveza u Federaciji Bosne i Hercegovine najavila je na press-konferenciji prosvjede vojnih umirovljenika, za ponedjeljak, 26. rujna, s početkom u 11.55 sati, 'pet do 12', ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu.

Jedini zahtjev prosvjednika je da Federalna vlada uputi u parlamentarnu proceduru utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja.

Vlada je Prijedlog ovog zakona utvrdila na 53. sjednici u svibnju 2016., rečeno je na press-konferenciji.

Vojni umirovljenici žele da im tim zakonskim tekstom budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine donesenim od prethodne vlasti.

Većina govornika je na press-konferenciji istaknula kako su tada vojne mirovine umanjene i do 50 posto te ostavljena mogućnost daljnjeg umanjivanja.

U, suštini, vojni umirovljenici traže da im se vrati visina mirovina koje su stekli po uvjetima u vrijeme umirovljenja, a bile su bazirane na doprinosima uplaćivanim u Federalni zavod MIO i radnom stažu, rečeno je.

Predsjednik Šaban Habibović kazao je kako Koordinaciji boračkih udruženja nije poznato zašto aktualna Vlada ne upućuje prijedlog novog zakona u parlamentarnu proceduru.

''Bilo je više pokušaja da se članovi sastanu s premijerom FBiH, ali bez rezultata'', naveo je Habibović.

Članovi Koordinacije Ramiz Dreković i Petar Kolakušić, koji su zastupali iste stavove na press-konferenciji, članovi su interresorne radne grupe koja je zajedno s predstavnicima aktualne Vlade pripremala novi zakon, podsjetio je Habibović.

Kopirati
Drag cursor here to close