Usluge koje ne koristi

Umirovljenik iz Travnika štrajka glađu zbog računa za grijanje

Vijesti / Flash | 21. 01. 2016. u 19:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum između Općine Travnik i firme Unis Energetika u pružanju usluga daljinskog grijanja već godinama građane ovog grada dovodi u bezizlaznu situaciju. Plaćanje "fiksnih troškova" i onda kada niste korisnik usluga Unis Energetike, natjeralo je Besima Hadžijunuzovića na štrajk glađu.

83-godišnji Besim živi sam. Sobu u kojoj boravi grije na struju, a sa firmom Unis Energetika je, kako kaže, davno raskinuo ugovor. Međutim, računi za grijanje koje Besim ne može plaćati redovno stižu na adresu. Nezakonska praksa ove kompanije natjerala je Besima na štrajk glađu. Ovaj čin očajnika, natjerao je načelnika Općine da ga primi na razgovor, piše N1.

"Pojavio se načelnik, kojeg znam, prijatelji smo, poznanici i kaže: Besime hajde, to se već zatalasalo, nemoj to raditi. Hajmo kod mene na čaj, kavu. Pošlo je sa mnom 5-6 prisutnih, malo smo sjedili kod njega, ali ni jedne riječi utjehe i obećanja da će se nešto riješti", kaže je Besim Hadžijunuzović.

Nakon Besima, krenuli smo na dogovoreni razgovor sa načelnikom koji je iznenada "morao" na hitan sastanak, na kojem će se zadržati cijeli dan ,pa nas nije mogao primiti, piše N1. Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić nije htio stati pred kamere ove televizije i dati izjavu o ovom slučaju.

U međuvremenu, Konkurencijsko vijeće BiH je donijelo odluku o ovom slučaju na osnovu pritužbi Unije potrošača Srednja Bosna.

Konkurencijsko vijeće BiH donijelo je rješenje kojim je Sporazum sklopljen između Općine Travnik i UNIS Energetike Sarajevo, proglašen "zabranjenim" i poništene su njegove glavne odredbe koje se tiču samostalnog određivanja cijena od strane UNIS – Energetike, naplate fiksnog troška i zabrane dovođenja zemnog plina na područje općine Travnik.

"Zloupotreba tog ugovora od strane Unis Energetika počinje tamo negdje 2011. godine, kada su se građani počeli obraćati nama u Udruženju. Bilo je možda njih tridesetak koji su počeli dobijati račune za 'fiksni trošak' odnosno neizravno zagrijavanje zgrada, ali nisu bili priključeni izravno na centralno grijanje. Posredovanjem nas građani i Unis Energetika su imali sastanak ali nisu baš našli ni postupili", kazao je Nevzudin Vihrić, predsjednik Unije potrošača Srednja Bosna.

Iz Udruženja potrošača poručuju da je odluka Konkurencijskog vijeća BiH dodatni motiv da istraju u svojoj borbi te tvrde kako se nadaju da će Ustavni sud donijeti odluku koja će poništiti tužbe koje je pokrenula firma Unis Energetika protiv građana.

Kopirati
Drag cursor here to close