rezolucija

UN gasi izvore financiranja Islamske države

Vijesti / Flash | 07. 02. 2015. u 07:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti UN-a bi trebalo usvojiti sljedećeg tjedna rezoluciju s ciljem gašenja financija grupe Islamska država (IS), koje ona dobija od nafte, trgovine antikvitetima ili otkupom, prema jednom diplomati.

Prva verzija ovog teksta koju je uradila Rusija, završena je nakon razgovora s Amerikancima i Europljanima prije nego što je poslana u 15 zemalja članica. One će ga prvi put iza zatvorenih vrata u petak.

Teskst je inspiriran nizom odluka koje je već poduzeo UN u okviru sankcija (zamrzavanje imovine, posebno embargo na oružje) nametnutih organizacijama i osobama koje su se priključile el-Kaidi.

Vijeće je također usvojilo u kolovozu 2014. godine rezoluciju o rezanju sredstava džihadistima, prijeteći sankcioniranjem zemalja koje od njih kupuju naftu. Rezolucija bi trebala, također, zaustaviti protok stranih boraca koji odlaze da se pridruže IS-u u Iraku i Siriji.

Ove obaveze nametnute zemljama članicama "su već jake i obavezujuće, ali cilj nove rezolucije je da ih proširi i razjasni ono što one uključuju, posebno u domeni krijumčarenja naftnih derivata", objasnio je jedan američki dužnosnik koji sudjeluje u razgovorima. Želeći ostati neimenovan, on predviđa usvajanje teksta sljedećeg tjedna.

On je priznao da će činjenice o primjeni ove pravno obavezujuće rezolucije "biti izazov", s obzirom na mnoštvo posrednika koji trguju s džihadistima. "Nadamo se da će ove norme i dispozicije imati pravi učinak".

Jedna od glavnih novina rezolucija, naglasio je on, je specifična zabrana trgovine umjetničkim djelima i antikvitetima opljačkanim u Siriji, čiji jedan dio područja kontrolira IS. Ista zabrana se već primjenjuje u Iraku.

Kopirati
Drag cursor here to close