Tvrde uposlenici

Uposlenici Nacionalne biblioteke nisu dobili plaću, ravnatelj otišao u mirovinu i isplatio sebi otpremninu

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke tvrde da je ravnatelj otišao u mirovinu i da je sebi isplatio otpremninu. Pri tome nije ostalo dovoljno sredstava za njihove plaće za kolovoz.
Vijesti / Flash | 06. 09. 2024. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina s današnjim datumom je otišao u mirovinu, a uposlenici ove ustanove su ogorčeni navodeći da je sebi isplatio otpremninu dok oni nisu primili ni plaću za kolovoz, prenosi N1.

''Nakon višemjesečne borbe NUBBiH sa kojom je upoznata cjelokupna javnost, vezano za rješavanje pravno-financijskog statusa institucije, ali i odlaska u mirovinu ravnatelja Ismeta Ovčine, zaključno s današnjim danom, obavještavamo javnost da je Ovčina otišao u mirovinu, nakon punih 19 godina mandata'', naveli su.

Dalje su se osvrnuli i na plaće koje nisu primili za kolovoz.

''Napominjemo, uposlenici nisu dobili plaću za kolovoz, jer na računu NUBBiH nema dovoljno sredstava, međutim, Ismet Ovčina je samostalno i samoinicijativno isplatio otpremninu za odlazak u mirovinu, iako na računu institucije nije bilo sredstava za ovu namjenu. U svakom slučaju, smatramo da je ovaj postupak Ovčine bio krajnje nekorektan i nemoralan prema uposlenicima'', poručili su iz NUBBiH.

Podsjetimo, uposlenici NUBBiH proživljavaju agoniju budući da ovoj ustanovi nije riješen pravno-financijski status, a što je prouzrokovalo i nedostatak sredstava za njeno funkcioniranje, ali i rad uposlenika. Osim toga, bilo je važno riješiti i pitanje uprave i imenovanje novog dikrektora prije nego Ovčina ode u mirovinu.

Prosvjedima i prekidima rada su upozoravali i nastojali skrenuti pažnju na problem nakon čega je reagirala Vlada Federacije BiH iz koje su obećali da će se nastojati pronaći najadekvatnija rješenja ovog problema.

Nakon tog sastanka, radnici su prekinuli obustavu rada, ali sudeći prema ovom najnovijem njihovom istupu javnosti, može se reći da se nije mnogo toga učinilo kako bi se stvari pomakle ''s mrtve točke''.

Kopirati
Drag cursor here to close