Dan RS

Ustavnom sudu prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka oko Dana RS

Vijesti / Flash | 06. 12. 2016. u 11:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka, koji se odnosi na Zakon o Danu RS-a, jer su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Međutim, u odnosu na zahtjev koji se tiče zaključka u vezi sa Zakonom o Danu RS-a, a kojim Narodna skupština obvezuje Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima RS-a u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda, Vijeće je donijelo rješenje da isti zahtjev nije prihvatljiv.

''S obzirom, naime, da osporeni Zaključak ne sadrži pravnu normu općeg karaktera, već da se njime izražava opredjeljenje Narodne skupštine u pogledu određenog pitanja političke prirode, Vijeće je ocijenilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje suglasnost osporenog zaključka s odredbama Ustava o zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda'', naveli su iz Ustavnog suda RS-a.

Klub Bošnjaka je 2. studenog stavio veto na ovaj zakon, kao i zaključke usvojene uz Zakon o Danu RS-a, jer ne prihvaćaju 9. siječnja kao Dan RS-a.

Ukazali su i da predlagač zakona ne priznaje presudu Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da je 9. siječnja neustavan kao Dan RS-a.

U Klubu Bošnjaka su izričiti da za pripadnike tog naroda 9. siječnja kao praznik nikada neće biti prihvatljiv.

Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih zastupnika, 25. listopada na posebnoj sjednici u Banja Luci, usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku i obvezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

U Zakonu o Danu RS-a se navodi da se na osnovu potvrđene volje građana RS-a 9. siječnja utvrđuje kao Dan RS-a koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definira se i da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Mujo Hadžiomerović izjavio je da će morati biti poništene odluke Narodne skupštine RS-a u vezi s konstatovanjem rezultata referenduma u RS-u o Danu RS-a, objavljene u "Službenom glasniku RS-a".

Izrazio je zadovoljstvo jer je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a danas utvrdilo da je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u postupku donošenja odluke o konstatiranju rezultata referenduma u RS-u.

''Nakon što je to potvrdilo i Vijeće Ustavnog suda RS-a te odluke će morati biti poništene'', rekao je Hadžiomerović Feni.

On je naveo da je Klub Bošnjaka ukazivao da su prekršene procedure u vezi s ovim odlukama, koje su po zahtjevu iz Narodne skupštine RS-a objavljene u „Službenom glasniku RS-a“ prije nego što se o njima izjasnilo Vijeće naroda RS-a, odnosno klubovi konstitutivnih naroda i ostalih.

Kopirati
Drag cursor here to close