Klub parlamentarki

Usvojena inicijativa izjednačavanje porodiljnih naknada u FBiH

Vijesti / Flash | 22. 03. 2016. u 15:43 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa Kluba parlamentarki FBiH, za izjednačavanje porodiljnih naknada u Federaciji Bosni i Hercegovini, prihvaćena je na današnjoj, devetoj redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i to s 57 glasova za, dok je 13 bilo suzdržano.

Klub parlamentarki je u prethodnom razdoblju u suradnji s nevladinim sektorom koji se bavi socijalnim pitanjima proučavao stanje u oblasti socijalne zaštite, a posebno porodiljnih naknada, o čemu su sačinjene i brojne analize od ombudsmena i nevladinih organizacija u kojima je ustanovljeno kako postoji diskriminacija u toj oblasti na području FBiH.

U obrazloženju Kluba parlamentarki FBiH u okviru spomenute inicijative navedeno je kako smatraju da je neophodno pristupiti donošenju propisa kako bi se na jednistven način riješio problem porodiljnih naknada na području cijele FBiH, u smislu da se svim porodiljama omoguće jednaka prava u ostvarivanju naknada.

‘’Prihvaćanjem ove inicijative, Vlada FBiH pokazuje socijalnu osjetljivost i spremnost da otkloni diskriminaciju u ovoj oblasti koju su konstatirali i ombudsmeni’’,navedeno je u obrazloženju Kluba parlamentarkih FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close